Friss árfolyamok >>

Vigyázz, bomba! Te tudod mit kell tenni, ha robbanóeszközt találsz?

2018. július 12. 14:45:00 – Kollár Dóri
Az elmúlt hetekben többször is kerültek elő robbanótestek Magyarországon. Ezek eltávolítása a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének feladata. De mit kell tenni, ha valaki egy világháborús gránátot talál a kertben, és hol kerülnek elő hasonló eszközök a leggyakrabban?

Robbanótestet keresnek tűzszerészek honvédségi hajóval a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd között 2018. július 3-án. (MTI Fotó: Lakatos Péter)
Robbanótestet keresnek tűzszerészek honvédségi hajóval a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd között 2018. július 3-án. (MTI Fotó: Lakatos Péter)

Ahogy arról itt és itt írtunk, mostanában többször is akadt dolga a tűzszerészeknek, ezért a Privátbankár.hu feltett több kérdést a Magyar Honvédségnek.

Hol és hogyan kerülnek elő az eszközök?

A leggyakrabban az építkezések során végzett földmunkák és mezőgazdasági munkálatok során kerülnek elő a robbanótestek, ám találkoztak már olyan esettel is, hogy túrázók, gombászók és erdészek vették észre a gyanús eszközöket.

A szerkezetekbe ugyan elméletileg bárhol bele lehet futni, azokon a területeken, ahol a II. világháború során kiemelt fontosságú célpontok voltak (pl.: folyami átkelők, vasútvonalak, közlekedési csomópontok, repülőterek, stb.), nagyobb valószínűséggel kerülhetnek elő.

Ha előkerül egy robbanóeszköz

A legfontosabb, hogyha valami gyanús kerül elő a földből, ahhoz semmiképpen sem szabad hozzányúlni! Annak, aki robbanótestet vagy annak látszó tárgyat talál, illetve a tárgy hollétéról tudomást szerez, ezt jelentenie kell a területileg illetékes rendőrségen, vagy a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentés valódiságának ellenőrzése és a veszélyre figyelmeztető táblák kihelyezése után értesíti a Magyar Honvédség Tűzszerész ügyeletét. Elérhetőség. >>>

Szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos világháborús bomba a Dunaújváros honvédségi hajó fedélzetén
MTI Fotó: Kovács Tamás
Szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos világháborús bomba a Dunaújváros honvédségi hajó fedélzetén MTI Fotó: Kovács Tamás

Így dolgoznak a tűzszerészek

A tűzszerész osztag munkáját a 142/1999-es Kormányrendelet köti, ennek alapján végzik a mentesítési feladatokat is. De mi történik a bejelentést követően?

Először az MH Tűzszerész Ügyelete a bejelentést nyilvántartásba veszi, és jelenti a tűzszerész szervezet parancsnokának vagy ügyeletes parancsnokának.

Az ügyeletes parancsnok döntése alapján tájékoztatják a bejelentőt a robbanótest hatástalanításának tervezett módjáról, rendjéről és az azzal kapcsolatos egyéb tudnivalókról.

A hatástalanítás végrehajtására a tűzszerészeket soron kívül kell kirendelni, ha a robbanótestet

Ha a talált robbanótestnél a fentebb említett helyzetek egyike sem áll fent, akkor a tűzszerészeknek 30 napon belül kell intézkednie.

A védelmi intézkedéseket minden esetben a kiérkező tűzszerész járőr parancsnoka határozza meg, a talált szerkezet típusától, állapotától és elhelyezkedésétől függően.

A mentesítési feladat minden esetben egy biztonsági zóna kijelölésével, kiürítésével kezdődik, és a hatástalanítással folytatódik.

Hol semmisítik meg?

A robbanótestek megsemmisítésének helyszíne mindig az eszköz állapotától függ. A Kormányrendelet erről úgy fogalmaz, hogyha a talált robbanótestet nem, vagy csak korlátozottan lehet szállítani, akkor az illetékes jegyző (települési, illetve kerületi) az önkormányzat területén köteles kijelölni helyet a megsemmisítésre, figyelembe véve a tűzszerész járőrparancsnok utasításait.

Ki fizeti?

A Honvédség válasza szerint a tűzszerész osztag évente átlagosan 2500 bejelentést kap. A talált, továbbá a rendőrség által lefoglalt és elkobzott robbanótestek hatástalanításával kapcsolatos tűzszerészeti feladatok ellátásának költségeit minden esetben a Magyar Honvédség viseli.

Mivel foglalkoznak még a tűzszerészek?

A talált, illetve a rendőrség által elkobzott és lefoglalt eszközök hatástalanítása mellett az osztag más feladatokat is ellát – igaz ezeket csak térítés ellenében. A szakemberek a kötelező feladataik mellett foglalkoznak például olyan területek és objektumok átvizsgálásával is, amelyről a megrendelő azt feltételezi, hogy robbanótestet tartalmazhatnak, valamint pirotechnikai eszközök hatástalanításával is, és szakértői feladatok ellátására is lehet kérni őket. A tűzszerészek feladatairól itt lehet tovább olvasni. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás