Friss árfolyamok >>

Vajon kell-e félni a naptejtől? Most kiderül

2019. június 11. 20:01:00
A rövid válasz: nem, nem kell. A héten szinte mindennap 30 fok fölött lesz a hőmérséklet, azaz megérkezett az igazi strandidő Magyarországra. Arra a legtöbb ember már magától is gondol, hogy használjon naptejet, azonban mostanában egyre többször hallani arról, hogy ezek a krémek veszélyesek lehetnek ránk. Mitől kell jobban tartani, a naptejektől, vagy a káros sugaraktól?

Fotó: MTI/EPA/Jacek Turczyk
Fotó: MTI/EPA/Jacek Turczyk

Az egyik legnagyobb felháborodást keltő hír az volt, hogy a naptejek egyes összetevői bejuthatnak a véráramba – ez az Egyesült Államokban akkora pánikot keltett, hogy az FDA (az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság) arra készül, hogy tájékoztató anyagot adjon ki a naptejek mellékhatásairól.

Addig, amíg ez nem jelenik meg, amit biztosan tudunk az az, hogy a naptejek káros hatásával ellentétben az bizonyított, hogy a leégés valóban komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. Sőt, a tévhitekkel ellentétben a túlzott napsugárzás nemcsak a nagyon világos bőrűekre jelent veszélyt, hanem mindenkire.

A szakértők azt javasolják, hogy akik nem szívesen használják a hagyományos naptejeket az esetleges kemikáliák miatt, válasszanak olyan termékeket, amikben cink-oxid és titán-dioxid van - írja a New York Times.

De mennyire jutnak be a naptejekben található anyagok a szervezetbe?

A JAMA, az egyik legnagyobb amerikai egészségügyi folyóirat legfrissebb kutatásában 24 egészséges emberrel végeztek el egy naptejtesztet.  Ennek keretében négy különböző naptej használatára kérték a kísérleti alanyokat, ebből kettő spriccelőset, egy folyékonyabbat és egy krémesebbet kellett magukra kenniük jelentősen mennyiségben napi négyszer, négy napon át megismételve. Az egyhetes kísérlet alatt összesen 30 vérmintát vettek tőlük.

Amerikában valamivel szigorúbbak a naptejekre vonatkozó előírások, mint Európában, így az ottani szabályozás alapján, hogyha a kemikáliákból több mint 0,5 nanogram/milliliter vér szívódik be, akkor azt a terméket toxikológiai ellenőrzésnek kell alávetni.

A JAMA kutatása arra jutott, hogy a vizsgált négy hatóanyag (avobenzon, oxybenzone, oktokrilén, ecamsule) előfordulása a véráramban napról-napra nőtt, a legkrémesebb naptej kivételével minden más típusú termék használatakor. Ráadásul ez azt is jelentette, hogy a folyamatos használat miatt ezek az anyagok elkezdtek halmozódni a szervezetben.

Nincs rá bizonyíték, hogy károsak lennének

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a naptejek károsak lennének, hiszen arról nincsen adat, hogy a beszívódott vegyületek bármilyen kárt is okoztak volna a szervezetben. Arról nem is beszélve, hogy naponta több tízmillió ember használ naptejet, és ehhez képest elenyésző a komplikációkról szóló bejelentések száma, azaz valószínűleg nem kell tartani a termékektől.

Ezzel együtt, az egyáltalán nem probléma, hogy az FDA jobban is utánanéz a naptejeknek, mivel az olyan anyagok, mint az oxybenzone, az élettani hatásuk mellett a vizek élővilágára is hatással lehet, például a korallzátonyokat is rombolhatja. Hawaii, Palau és Key West már betiltotta az oxybenzonet, az oktinoxát, valamint parabéntartalmú naptejeket erre hivatkozva.

Egy biztos, az Időkép.hu előrejelzése szerint most csütörtökön és pénteken akár 36 fok is lehet a hőmérséklet, így Magyarországon komoly UV-terhelésre is lehet számítani. Aki strandolni indul, vagy csak sok időt tervez a szabadban tölteni, annak mindenképpen azt ajánlanánk, hogy igenis használjon naptejet, hiszen a termékek esetleges káros hatásairól készített tanulmány nem sok mindent bizonyított. A leégés viszont fájdalmas és veszélyes is.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás