Friss árfolyamok >>

Tejbotrány: még mindig nem tudjuk, ki akart az életünkre törni

2018. június 14. 12:30:00 – Valkai Nikoletta
Egy hónapja robbant ki a tejmérgezési botrány, amikor is 50 ezer doboz UHT tejet vettek le a magyar üzletláncok polcairól, miután valaki zsaroló levelet küldött több áruháznak. Megkerestük a Nébih-et és a rendőrséget, hogy árulják el, hol tart az ügy kivizsgálása. Az Auchan és a Spar biztosan érintett volt, de azt most sem tudni, mely további boltok, mely termékeinek volt még köze a botrányhoz.

(MTI Fotó: Kallos Bea)
(MTI Fotó: Kallos Bea)

Május közepén bejelentés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ügyfélszolgálatára, amely arról szólt, hogy több üzletlánc csomagolt termékeinél, „feltehetően gazdasági kár okozása” miatt szennyezés történhetett. A szombaton kiadott sajtóközleményben a hivatal nem közölte, hogy pontosan mely üzletek, mely termékekről is lehet szó. Akkor csak annyit mondtak: felhívják a vásárlók figyelmét, hogy a tejtermékeknél figyeljék jobban, hogy a csomagolás sértetlen legyen, és csak ennek ellenőrzése után vásárolják meg, illetve fogyasszák el az adott élelmiszert.

Aztán még szombaton az Auchan is kiadott egy sajtóközleményt (ez a közlemény azóta nem található a honlapjukon), amelyben azt írták, a május 11-én és május 12-én értékesített tejeknél a tárolási folyamat során szennyezés történhetett, ezért ezeket a termékeket visszahívják. Itt már kiderült, mely termékekről van szó (lásd a keretes felsorolást).

Az Auchan ezekben az áruházakban vonta vissza a tejeket
Az Auchan ezekben az áruházakban
vonta vissza a tejeket

50 ezer tejet vettek le a polcokról – csupán fenyegetés volt?

Sajtóinformáció szerint egy ismeretlen személy írt levelet az Auchannak, hogy ha nem fizetnek neki, megmérgezi az üzleteikben árult dobozos tejeket. Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője ezután elmondta, azon a hétvégén több üzletlánc és a hatóság ügyfélszolgálata is megkapta azt a bejelentést, amely szerint valaki szándékosan szennyezett be egyes UHT tejeket. Az igazgató a Magyar Időknek azt mondta, bár az ügy több mint 50 ezer dobozos tejet érint, így azok vizsgálata szinte lehetetlen, a nyomozás állása szerint csupán fenyegetésről van szó, mérgezés nem történt, egyetlen szennyezett terméket sem találtak a hatóságok.

A Nébih ezután felvette a kapcsolatot az illetékes nyomozó hatósággal és vizsgálatot indítottak, illetve lekerültek a polcokról az esetlegesen érintett termékek. De még ekkor sem árulták el a nyilvánosságnak, melyik üzletláncok, mely termékei érintettek.

Hétfőn aztán a Spar is elismerte: három Spar és Interspar áruházukat érinti a botrány.  A Spar kommunikációs vezetője a Pénzcentrumnak mondta el, birtokukba került olyan információ, amely egyes forgalmazott tejtermékek szándékos megszennyezéséről szól.

Ugyancsak ezen a napon a rendőrség közölte: az ügy felderítéséért nyomozócsoportot hozott létre a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Hol tart most az ügy kivizsgálása?

A tejszennyezési botrány kisebb pánikot okozott Magyarországon. Hasonló méretű zsarolásra még nem volt példa az országban. De néhány nap után lecsengett a hír, viszont több dolgot azóta sem tisztáztak a hatóságok. Most megkerestük a Nébih-et, hogy megtudjuk, jelenleg hol tart az ügy kivizsgálása, sikerült-e elkapni a zsarolót? Mi lehetett az indítéka? Szerettük volna azt is megkérdezni, hogy csak zsarolásról volt szó, vagy tényleg történtek szennyezések is, továbbá a két, fent említett üzletláncon kívül még kik érintettek. Az sem teljesen világos, csak zsarolás volt vagy valaki ténylegesen megmérgezte a polcokról hirtelen leszedett tejeket.

Mindegy, mely üzletekről volt szó?

A Nébih megkeresésünkre annyit közölt lapunkkal, hogy az eset kapcsán rendőrségi feljelentés történt, amelyet a nyomozóhatóság büntetőeljárás keretében vizsgál. Az ügy vizsgálata továbbra is folyamatban van. Bővebb tájékoztatást pedig a nyomozóhatóság adhat.

Azt mindenesetre elismerték, hogy az ügyben valóban több áruházlánc kapott, több különböző termékkel kapcsolatos fenyegetéseket. „Az eset kapcsán nem az érintett üzletláncok és a konkrét termékek, hanem maga a fenyegetés ténye volt elsődlegesen fontos, ennek megfelelően kommunikáltuk a vásárlók felé, hogy minden náluk lévő terméket vizsgáljanak meg” – írták válaszukban.

Szerettük volna elkérni azt a listát, amely részletesen felsorolja ezeket a termékeket, de nem adták ki. A hatóság szerint az általuk ismert termékek pontos megnevezése „hamis biztonságérzetet keltene”.

Zsarolás miatt nyomoznak, nincs baj a tejekkel

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is. A nyomozás érdekeire való tekintettel nem adtak részletes tájékoztatást, csak annyit közöltek, amit eddig is tudni lehetett:  a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda zsarolás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az ügy felderítése érdekében a rendőrség nyomozócsoportot hozott létre. Ugyanakkor megjegyezték: a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása konkrét élelmiszerrel kapcsolatos kockázatról.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás