Friss árfolyamok >>

Hogyan tápláljuk egészségesen a kutyát?

2019. november 7. 08:59:00
Nyersetetés, vegán kutyaeledel, prémium táp és bio házikoszt. Kedvenceink étkezési trendjei lassan olyan gyakorisággal váltják egymást, mint a divatos emberi diétahóbortok. Nem könnyű kiigazodni a gyártói előírások, fórumos ajánlatok és tudományos megoldást ígérő cikkek rejtelmeiben. Van azonban néhány alaptétel, amire érdemes figyelni a kutya étrendjének összeállításánál.

A prémium táp mindenre megoldás?

Ma már sok olyan táp létezik, amelyik komplex megoldást ígér. Sok kutyaeledel összetételét úgy határozták meg, hogy látszólag a kutya összes tápanyagigényét képes kielégíteni, így nincs is szükség arra, hogy néhány apró kiegészítőn túl más étellel is etessük. Sokan esküsznek arra, hogy a jó minőségű, prémium tápnál nincs is jobb a kutyának. Valóban sok jó minőségű táp létezik, de a helyzet sajnos ennyire nem egyszerű.

Még a fajtatiszta, gondosan tenyésztett kutyák esetében is nehéz „átlagos” példányról beszélni. A kutya ideális táplálkozása függ az életmódjától, az életkorától, a tartási körülményektől, a korábbi betegségektől, az étkezések gyakoriságától is. Egy sportos, sokat szaladgáló kutyának például több szénhidrátra is szüksége lehet, mint a kanapén altatott kedvencünknek. Fontos, hogy a táplálékok összeállításánál megfigyeljük a kutya egyedi igényeit.

Csak a nyers etetés a jó?

A nyers hússal történő etetésnek ma már rengeteg híve van. A jól beállított nyers diétával pedig valóban szép eredményeket lehet elérni. Erre a módszerre is igaz azonban az, ami a prémium tápokra. Érdemes megfontolni a kutyás életmód tanácsokat, és mérlegelni, hogy a kutya fajtájának, életmódjának mi a legmegfelelőbb. Fontos tudatosítanunk, hogy a nyers etetés nem egyenlő a hentesnél vásárolt hússal. Hús, csontos hús, belsőségek, zöldpacal megfelelő összeállítása az alap.

A kutya évezredek óta társa az embernek, így a táplálkozása valamelyest alkalmazkodott a miénkhez. A nyers húst nem minden kutya szereti, sokaknál még gondos etetés esetén is egészségügyi, emésztési problémákat okozhat az ilyen diéta. A nyers etetés önmagában még nem jelenti azt, hogy a kutya egészségesen él. Ennél jóval körültekintőbben kell az étrendet összehangolni.

A kutya csak húst eszik?

A kutyák a háziasítás során rászoktak arra, hogy az emberek után megmaradt táplálékokat egyék, így főtt ételekkel és szénhidrát tartalmú fogásokkal, például kenyérrel, tésztával is találkoztak. A szénhidrát igényük – legalábbis egyes fajták esetében – emiatt magasabb, mint a farkasé vagy a macskáé. Nekik 1%-nyi szénhidrát is elég, a kutyáknak akár 3-7%-ra is szüksége lehet.

Mivel a táplálkozásuk idomult a miénkhez, a kutyák szervezete képes az A- és D-vitamint növényi táplálékokból előállítani, sőt, kifejezetten szükségük van a növények kalcium, foszfor és más ásványi anyag tartalmára. Ennek ellenére a fő táplálékuk állati eredetű. A kiegyensúlyozott táplálás alapja minden esetben a jó minőségű fehérje, a megfelelő, húsos étrend.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás