Friss árfolyamok >>

Feldobtak egy nagy halat a mérnökök: újabb gyanúsított a dízelbotrányban

2018. június 11. 13:08:00
Az Audi vezérét is utolérte az ügyészség nyomozása.

Rupert Stadler
Rupert Stadler

Gyanúsítottként hallgatta ki a müncheni ügyészség Rupert Stadlert, a Volkswagen-konszernhez tartozó Audi vezetőjét és egy másik, egyelőre meg nem nevezett igazgatósági tagot a dízelbotránnyal kapcsolatban Németországban. Mindkét vezetőnél házkutatást tartottak; a vád csalás és közokirathamisítás.

Stadlert több mérnök is felelősként nevezte meg a dízelbotrányban. A vizsgálat régóta tart az Audinál (is), épp egy hónapja tartották a cégnél a harmadik házkutatást. Két korábbi vezetőt is előzetes letartóztatásba helyeztek korábban; egyikük a Bloomberg beszámolója szerint az a Giovanni Pamio, aki vallott az Audinál történt csalásokról.

Emlékeztetőül: az ügy még 2015-ben pattant ki, amikor az amerikai hatóságok bejelentették: a VW 11 millió dízelautónál olyan megoldásokat alkalmazott, amelyek a károsanyag-kibocsátási teszteken hamis adatokat adtak. Azóta számos autógyártó érintettsége felmerült; többféle módszert is alkalmaztak, ezek lényege nagyjából az, hogy az autók más (sokkal kedvezőbb) károsanyag-kibocsátási értékeket produkáltak a tesztpadokon, mint a valós forgalmi helyzetekben.

A VW szóvivője azt közölte: nem nyilatkoznak folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban. Az Audi szóvivője pedig azt, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal.

Az Audi részvényei 1 százalékot estek nap közben a bejelentés után.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás