Friss árfolyamok >>

Ezért nagy baj, ha 1000 forintos sajtot veszel a boltban

2018. február 22. 08:46:00
A tejespolcokról nagyjából sikerült kiszorítani az olcsó külföldi termékeket, a sajtospultok kínálata viszont még mindig fáj a magyar termelőknek, akik csak drágábban tudnak sajtot készíteni - igaz, állítólag jobb minőségben.

Ajánlatunk

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Riad Naboulsi, a Kőröstej cégcsoport vezetője (j2), Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere (j3) és Nabil bin Halaf bin Asur, Szaúd-Arábia nagykövete (j4) a Kőröstej cégcsoport sajtüzemének új üzemrészében, Hajdúböszörményben 2013. szeptember 26-án. (Kép forrása: MTI Fotó, Czeglédi Zsolt)
Szijjártó Péter egy korábbi sajtüzem-megtekintésen. (Kép forrása: MTI Fotó, Czeglédi Zsolt)

A kiskereskedők szemléletváltása mentette meg a hazai tejágazatot, ma már a többség importtejek helyett magyar árut forgalmaz - mondta a Magyar Időknek Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Mostanra a piacon kilencven százalékban hazai előállítású tej van forgalomban.

Ezzel szemben a nagykereskedők, a minél nagyobb profitra hajtva, importáruk tömegét hozzák az országba, amelyek minősége igencsak megkérdőjelezhető - véli Mélykuti. A szakember szerint a következő hónapokban újra problémát jelenthet, hogy a túltermelés miatt a csehek, a németek vagy a lengyelek nálunk próbálják meg irreálisan olcsón eladni a termékeiket.

Ráadásul az enyhe tél miatt uniós és hazai szinten is nőtt a tejtermelés. Mélykuti Tibor szerint a sajtoknál is komoly gondok vannak ebből: ma nem ritka, hogy a boltokban 1100 forint alatt kínálják a sajt kilóját, míg ez a szint alapesetben a feldolgozói átadási árnak felel meg.

10 év alatt alig 10 százalékkal emelkedett a legolcsóbb sajt ára a hipermarketekben a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése szerint - nem csoda, hogy a termelők elégedetlenek.
10 év alatt alig 10 százalékkal emelkedett a legolcsóbb sajt ára a hipermarketekben a Privátbankár.hu Árkosár-felmérése szerint - nem csoda, hogy a termelők elégedetlenek.

Az egy főre jutó sajtfogyasztás itthon az európai uniós átlag alig egyharmadát éri el, ráadásul ennek a mennyiségnek a fele külföldi termék.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás