Friss árfolyamok >>

Ellepték Budapestet a patkányok – mi rá a magyarázat?

2018. okótber 9. 11:31:00
Nyár óta új társaság végzi az irtást a fővárosban, az átállás miatt pedig elszaporodtak a rágcsálók.

Havonta átlag ezer bejelentés érkezik a fővárosban a patkányokat irtó konzorciumhoz. A négy cégből álló RNBH Konzorcium július 19-től végzi a patkánymentesítést Budapesten, de az átálláskor pár hétig hivatalosan még nem tevékenykedett, ezért elszaporodtak az állatok - mondta az Reisinger Mátyás, a csoport vezetője az InfoRádiónak.

Az RNBH Konzorcium vezetője a rádiónak elmondta azt is, az RNBH már 612 olyan bejelentés kapott az önkormányzattól a szerződés hatályba léptekor, amely még az ő idejük előtt keletkezett.

Így is sok volt a patkány

A nyári váltást megelőzően évtizedekig a Bábolna Bio látta el a fővárosi rágcsálóirtást. Korábbi anyagunkban a Bábolnánál akkor elmondták, a magyar főváros Európa egyik legkevésbé fertőzött területe. Becslésük szerint Budapesten ma is csak néhány ezer lehet a rágcsálókból, míg összehasonlításképpen a jóval kisebb alapterületű Párizsban, 2016-ban hivatalosan hárommillióra becsülték a patkánypopuláció számát.

A Bábolna Bio év eleji tájékoztatása szerint kismértékben növekedett a patkány-előfordulások száma Budapesten, de ez még így is az előírt patkánymentességi szint alatt volt, ahogy egyébként 2018 júniusáig mindvégig. Korábbi tájékoztatásuk szerint több oka is volt annak, hogy Budapesten valamivel gyakrabban kerül szem elé patkány. Egyrészt csökkent a fővárosban a szemételszállítás hatékonysága, az éjszakára kint maradó, ételhulladékkal is teli szemétgyűjtőkben bőven találnak táplálékot a patkányok. De ugyanígy vonzza a patkányokat a belső-Erzsébetvárosban a bulinegyed turistái által hátrahagyott hulladék is.

A szakemberek szerint hogy ne jelenjenek meg a rágcsálók, célszerű lenne jóval gyakrabban, naponta kétszer-háromszor is üríteni a szemétgyűjtőket, hogy ne jussanak elegendő élelemhez a patkányok.

Másfelől a korábbinál több lett a hajléktalan a város egyes pontjain, akik sátortáborokban élnek, és sokszor szétdobálják a hulladékot. Végül az utóbbi évek súlyos, özönvízszerű felhőszakadásai is hátráltatják a patkányirtást, mivel a csatornarendszerbe, a csatornaládákba elhelyezett irtószert kimossa a víz. Ehhez még hozzájön egyes alkalmazott irtószerekkel szemben tolerancia vagy rezisztencia.

Ingyenes az irtás

Ha valaki patkánnyal találkozik, érdemes szakembert hívnia, ugyanis ő tudja, hogy mekkora területet kell kezelni ahhoz, hogy valóban megoldódjon a probléma.

A Fővárosi Önkormányzat által megbízott RNBH Konzorcium is ingyenesen végzi a fővárosi patkányirtást. Honlapjukon található tájékoztató szerint, ha valaki patkányt lát, a patkanyirtasbudapest@gmail.com címen lehet bejelentést tenni. A bejelentőbe meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az RNBH munkatársai elérik a bejelentőt.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás