Friss árfolyamok >>

Edzeni készülsz? Kezdők figyelmébe

2019. november 4. 10:10:00
Életmódváltást kezdtél, vagy szeretnél hosszú kihagyás után újra formába lendülni? Rendszert vinni a mozgásba, kardiózni, erősíteni akarsz, de tartasz az esetleges sérülésektől? Lássuk, mindezt hogyan tudod megvalósítani.

Legjobb, ha egy edzésterv kidolgozásával kezded. Nem kell hozzá más, csak némi mankó, melyet az interneten könnyedén megtalálsz és a saját igényeid, napirended ismerete.

Gondold át, hogy hetente hány alkalommal szeretnél edzeni, mennyire legyen intenzív a mozgás és végül, de nem utolsósorban, melyek azok a mozgásformák, melyek hozzád a legközelebb állnak.

Lehetőségek

Általános állapotfelmérés

Kezdőként ez egy fontos lépés! Javasoljuk, hogy mielőtt elkezdesz aktívan sportolni, konzultálj egy személyi edzővel vagy pedig szakorvossal. Így kiszűrhetők olyan problémák, melyek a későbbiekben sérülésekhez vezethetnek.

Reális cél

A motiváció nagyon fontos, de előbb tisztáznod kell, hogy mi a célod. Fogyni szeretnél? Rugalmasabb, feszesebb testre vágysz? Esetleg erősödni kívánsz?

Ha például szeretnél részt venni egy futóversenyen, mely 5 km hosszú, érdemes fokozatosan emelni a távolságot mindaddig, amíg megállás nélkül teljesíteni tudod a távot.

További praktikus tanácsokat olvashatsz az Egészség Palace Webáruház cikkei között!

Hétköznapi rutin

Minden kezdet nehéz. Ha az edzést beilleszted a hétköznapjaidba, természetes lesz és hiányozni fog, ha kimarad. Teheted ezt úgy, hogy egy régi, rossz szokást helyettesítesz, vagy kijelölsz egy idősávot, amikor edzeni indulsz. Én például imádok munka után edzeni, mert még benne vagyok a napi rutinban.

Mennyi az annyi?

Fontos a pihenőnapok beiktatása, hiszen a testednek, az izmaidnak regenerálódásra is szüksége van. Én 6 évvel ezelőtt, amikor belevágtam a testedzésbe heti 3 alkalommal, az egész testre dolgoztam. Kb. két hónap után kezdtem izomcsoportok szerint folytatni a mozgást.

Az edzést követően tarts egy pihenőnapot, hogy izmaid regenerálódjanak. Tapasztalatom szerint kezdőként sokan elkövetik azt a hibát, hogy túledzik magukat, nem pihennek, gyors fejlődést szeretnének látni. Ha kevésnek találod az edzést, ne a számát, hanem inkább az intenzitását növeld. Ha nem adod fel, hidd el, látni fogod az eredményt is!

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás