Friss árfolyamok >>

Brüsszel miatt át kell nevezni egy italt Magyarországon is

2018. március 3. 16:52:00
Az „almabor- és körteborpárlat” elnevezés változik az uniós szabályok pontosítása miatt - de hogy!

Ajánlatunk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az előállítók és forgalmazók figyelmét, hogy 2018. február 5-étől új szabályozás lépett életbe egyes szeszesitalok kereskedelmi megnevezésére vonatkozóan.

A szeszesitalok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet mellékletében jelent meg a változás, amire a Nébih figyelmeztet.

Egetrengetőnek azért nem neveznénk

A hivatal szerint "számottevően" változott az „almabor- és körteborpárlat” termékkategória megnevezése - mi azért nem neveznénk egetrengetőnek. A lényeg, hogy mostantól nem csak így, egyben kerülhet rá a címkékre a megnevezés, hanem az összetételtől függően külön-külön is - az „almaborpárlat”, a „körteborpárlat”, illetve az „almabor- és körteborpárlat” kereskedelmi megnevezéseket kell alkalmazni.

Nem nagy truváj: annak kell nevezni, ami

A Nébih magyarázatot is mellékel a hírhez: értelemszerűen az almabor lepárlásával nyert párlat helyes kereskedelmi megnevezése „almaborpárlat”, a körtebor lepárlásával nyert párlat megnevezése „körteborpárlat”.

Az almabor és a körtebor – összetételi aránytól független – együttes lepárlásával nyert párlat, illetve a külön készített almaborpárlat és körteborpárlat bármilyen arányú házasításával nyert termék jogszerű megnevezése „almabor- és körteborpárlat”.

A módosítás hatálybalépése előtt készült párlatok a termék kifutásáig forgalomba hozhatók. A 2018. február 5-ét követően készült párlatoknál azonban – a hibás névhasználat jogszerűtlennek minősül és hatósági szankciót von maga után.

Egészségünkre!

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás