Friss árfolyamok >>

Az Aldi és a Tesco is visszahívja a veszélyes fagyasztott zöldségeket

2018. július 6. 17:23:00
Két újabb áruházlánc vonja ki a forgalomból a baktériummal fertőzött termékeket.

A Greenyard által előállított, az Aldi üzleteiben Gartengold márkanéven forgalmazott fagyasztott zöldségeket vett le a polcairól - írja a hvg.hu.

Az Aldi közlése szerint a vásárlók a termékek bármelyikét lejárati időtől függetlenül bármely üzletükbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti a termék árát

A visszahívásban az alábbi termékek érintettek:

Arról csütörtökön a Privátbankár.hu is beszámolt, hogy fagyasztott zöldség- és zöldségkeverék-tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították.

A Penny Market külön közleményben jelezte, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco árucikkeket a gyártó visszahívta.

Frissítés:

Péntek délután a Tesco honlapján közölte: a hatósági határozatnak megfelelően az áruházlánc a mai nappal, azonnali hatállyal elrendeli a Greenyard vállalat által gyártott és az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását.

Az érintett termékek:

Főzzük meg!

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt. Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának helyettes vezetője az M1-en elmondta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

A fertőzést, amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott, a Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezettek vissza.

Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.

A gyárban a magyar hatóság folytatta az ügy feltárását, miután bebizonyosodott, hogy a szennyezési forrás régóta fennáll, ezért az üzem működésének felfüggesztése után a gyárban a közelmúltban előállított összes terméket visszahívták. A cég által előállított összes fagyasztott zöldséget érintette a fertőzés, amely alól a fagyasztott gyümölcsök mentesültek, mivel azok más gyártósoron készültek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás