Friss árfolyamok >>

A karácsony miatt kerülhetnek bajba a repülők

2018. december 15. 12:54:00
Újabb figyelmeztetést adott ki a HungaroControl.

A helytelenül használt karácsonyi dekorációs lézerfények zavarhatják a légiközlekedést - hívta fel a figyelmet a HungaroControl.

A lézeres ünnepi fényjátékok elterjedésével ugrásszerűen megnő a repülésbiztonságot veszélyeztető fényjelenségek száma. A karácsonyi lézerfények ugyanis képesek a pilótákat megzavarni és elvakítani.

Egy lézerberendezéssel akár tíz kilométerről is rá lehet világítani egy repülőgépre, a lézerfénynek pedig jelentős látást zavaró és veszélyeztető, illetve figyelemelterelő hatása van, így az megzavarhatja a repülőgép személyzetét felszállás és leszállás közben.

A HungaroControl ezért arra kér mindenkit, hogy a szabadtéri lézerfényeket minden esetben körültekintően helyezzék el. Ellenőrizzék, hogy azok kizárólag a házak falára világítanak és nem az égre.

Nem először figyelmeztet a HungaroControl: idén eddig közel száz bejelentés érkezett hozzájuk. Csak októberben kilencszer jelezte valamelyik repülőgép személyzete, hogy lézer zavarta őket felszállás vagy leszállás közben, de már novemberben is érkezett két ilyen jelzés. A HungaroControl az ilyen eseteket minden alkalommal haladéktalanul jelenti az illetékes hatóságnak.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás