Friss árfolyamok >>

Végre kilábal a Ryanair a gödörből?

2018. okótber 9. 17:30:00
Alaposan megszenvedte az idei évet a Ryanair, többek között sztrájkok is nehezítették a működését. A vállalat a közelmúltban csökkentette az eredményvárakozását, ami miatt viszont a részvényei sokat estek. A vezérigazgató szerint viszont túl vannak a nehezén.

Az ír fapados légitársaság vezére, Michael O’Leary egyre optimistább, hogy a vállalatot érintő problémák az év hátralevő részében már nem okoznak további pénzügyi veszteséget. Ez valamiképp megnyugvást jelenthet a részvényeseknek, akik komoly aggodalommal tekintettek a legutóbbi profit előrejelzésekre – írja a Reuters.

Bár az idei év különösen rázós volt a légitársaságoknak, a ostor egyértelműen a ír diszkonttársaságon csattant: a Ryanair mintegy 12 százalékkal csökkentette egész éves várakozásait, ráadásul további visszaesés lehetőségére hívták fel a figyelmet, amennyiben tovább gyűrűznek a sztrájkok Európában.

A vezető szerint azonban már kifelé mennek a gödörből, állítólag a menedzsment sikerrel előrejutotta a szakszervezetek elvárásainak teljesítésével kapcsolatban. Ugyanakkor még mindig vannak kockázatok, bár a Ryanair vezetője bízik abban hogy az év során már nem kell tömeges járattörlésre és kompenzációk kifizetésére fordítani az energiákat. A remények szerint az olasz és ír felekhez hasonlóan sikerrel megállapodásra jutnak majd más érdekvédelmi szervezetekkel is.

Alig törődtek eddig a pilótákkal

O’Leary szerint végre valódi előrelépések látszódnak, azonban sérelmezte, hogy a szakszervezetek pont ilyen kritikus időszakban – az olajárak emelkedése és a kiélesedő piaci verseny derekán – léptek fel ilyen keményen. Várhatóan a következő 3-5 hónapban várhatóak a konkrét megállapodások, a vezető szerint azonban nem szerencsés ilyen folyamatokat időhöz kötni.

Nem menekültek meg: komoly bírságot fizethet a Wizz Air és a Ryanair

Az utóbbi hónapok problémái miatt sokmilliós bütetést kell kifizetnie a két fapadosnak. Részletek >>>

A problémát nem csak az olajár emelkedése, hanem a világszerte tapasztalható pilótahiány is tetézi: a Népszava legutóbbi cikke szerint az egyik legnagyobb charter-légitársaság 100, a Ryanair pedig akár 500 pilótát is azonnal felvenne, de például a kínai polgári légi közlekedésből 100 ezren hiányoznak. A cikk szerint a recesszió sújtotta iparágban évekig a cégek nem sokat törődtek a pilóta-utánpótlással, így mára szinte lasszóval fogják a képzett szakembereket, és erőltetett ütemben láttak hozzá az újak betanításához.

Demeter Csaba, a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke, aki egy szlovák légitársasággal repül, a lapnak elmondta, hogy az Egyesült Államokban már több repülőtársaság is kénytelen volt csődöt jelenteni azért, mert nem volt a működéséhez elegendő számú pilótája, és európai, ázsiai versenytársak sincsenek könnyebb helyzetben. Úgy vélte, jövőre még égetőbb lesz a pilótahiány, ami akár az iparág fejlődését is korlátozhatja, lefékezheti.

Ki nem állhatja a szakszervezeteket

A Ryanair vezetőjét különösen kényelmetlenül érintik a sztrájkok, ugyanis korántsem volt nagy rajongója a szakszervezeteknek. Korábban azt nyilatkozta, előbb fagy be a Pokol, minthogy elismerje működésüket. Hozzátette: bár tudja, hogy elkerülhetetlen az egységes rendszerek bevezetése, amíg csak lehet, elhalasztják ezt a gyakorlatot és nem engednek a szakszervezeteknek. Az ősz során több országban számos alkalommal kellett járatokat törölni, ami sokmilliós kompenzációs költséget vont maga után.

A vállalat végül belement, hogy eleget tegyen a háborgó alkalmazottak kívánságainak és módosítson a munkafeltételeken – ez azonban láthatóan lassan halad. A Ryanair szeptember végén már napi 250 járatot kellett, hogy töröljön, miután a munkabeszüntetés rendkívül kiterjedt lett. A légitársaság közölte, hogy mindazonáltal a járatok 90 százaléka így is elindult, és igyekeznek mérsékelni a károkat.

A részvényárak meredek csökkenése ellenére a legnagyobb részvényesek úgy tűnik, továbbra sem szállnak ki. Az egyik befektető nyilatkozata szerint habár a vállalat márkáját megtépázták az utóbbi időszakban, a szakszervezeteknek is el kell fogadniuk a vállalat működési elveit és egyik félnek sem áll érdekében lefejezni ezt az aranytojást tojó tyúkot. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Egyre több járata esik ki a legnagyobb fapados légitársaságnak – mit tehetünk?

Már több 10 ezer utas van, akit nem tudott elszállítani a Ryanair, miután a dolgozók egyre kiterjedtebb sztrájkja bénítja meg a légitársaságot. Figyeljünk oda, indul-e a gépünk, ha a jónevű ír társasággal utazunk, ha viszont szorult helyzetében olcsón kezdi adni a jegyeit pár hónapra előre, nyugodtan vegyünk belőle. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás