Friss árfolyamok >>

Most azt cenzúrázta a Facebook, amire senki sem számított

2018. július 5. 16:51:00
A közösségi oldal azért törölte ideiglenesen egy amerikai újság bejegyzését, mert az egy rasszistának vélt részletet közölt az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatból.

A texasi The Vindicator nevű újság a függetlenség napjára, július negyedikére készülődik, és ennek apropóján közölt rövid részleteket az Egyesült Államok 1776-ban keletkezett Függetlenségi Nyilatkozatából. Az egyik posztban a dokumentum egyik olyan mondatát idézték, amelyben "kegyetlen indián vademberek”-ről van szó, akik "közismerten úgy harcolnak, hogy mindenkit elpusztítanak, kortól, nemtől és rangtól függetlenül.” Az idézetet a Facebook egy időre elérhetetlenné tette. A közösségi oldal a lapnak küldött értesítésében arra hivatkozott, hogy az újság megsértette a gyűlöletbeszédet tiltó szabályait.

„Őszintén szólva ez a rész valóban tartalmaz néhány olyan dolgot, amit gyűlöletbeszédként lehet értékelni” – idézte a lap vezetőjét a német Spiegel. Viccelődve hozzátette, hogy Thomas Jeffersonnak inkább azt kellett volna írnia, hogy az "amerikai őslakosok kulturális fejlődésük kihívásokat jelentő szakaszában vannak". A Facebook egy nappal később elnézést kért a "hibáért", és elérhetővé tette a posztot. A közösségi oldal automatikusan, szoftverekkel is próbálja kiszűrni a gyűlöletbeszédet, és ennek eshetett áldozatul a Függetlenségi Nyilatkozat.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás