Friss árfolyamok >>

Megint csatatérré válhat a Városliget, indulnak az újabb faátültetések

2019. május 14. 17:20:00
Kiírták a közbeszerzést a munkálatok folytatására. Korábban a ligetvédők az áttelepítések miatt többször is kordont bontottak, és nekimentek a projektet felügyelő biztonsági őröknek.

A Városliget néhány idősebb fája. Illusztráció. (Fotó: MTI/Mónus Márton)
A Városliget néhány idősebb fája. Illusztráció. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. hirdetménye a városligeti fák átültetésére. A "Faátültetési és előkészítési munkák elvégzése" címmel futó pályázat szövege szerint

"az Európában egyedülálló parkrekonstrukció megvalósításához elengedhetetlen, hogy bizonyos fák helyén új funkció létesüljön."

Az öreg fák helyén létesítendő új funkciók mibenlétét ez a dokumentum nem részletezi, azt viszont leszögezik, hogy tényleg nem fakivágásra, hanem az ökológiailag megvédhető idős fák átültetésre keresnek partnert.

A kiírás szerint összesen 91 ilyen fa van a Városligetben, a 25 centis törzsátmérőjűtől a 110 centisig. Ezek közül 86-ot kell átültetni, 5-öt pedig elő kell készíteni rá.

Alkalmatlan a pályázó cég, ha

különben szóba se jöhet az indulás.

Az elnyerhető szerződés 200 millió forint keretösszegre és 48 hónapos időtartamra szól, pályázni június 13-ig lehet.

A városligetes faátültetések előző körét tavaly tavasszal bonyolították. Azt a munkát - egyedüli pályázóként - a Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nyerte el, akik 232 millió forintért 218 fa átültetésének álltak neki, melyből 31-nek első körben csak az előkészítését lehetett elvégezni. A munkálatokat - mint ahogy korábban is - a ligetvédők heves tiltakozása kísérte, akik a kordont is áttörték, és dulakodtak a területet őrző biztonságiakkal.

A fák iránt érzett aggodalmuk nem megalapozatlan, a Greenpeace szerintugyanis az idős és nagy növények ritkán élik túl az átültetést. Nagyobb előkészítés nélkül átültetni egy fát csak fiatalon lehet, írják, 10-15 éves kor, és maximum 10 centiméteres törzsátmérő esetén (de az örökzöldek, fenyők már ilyen fiatalon sem ültethetőek át). Az ennél nagyobb növények gépi átültetővel maximum 37 centis törzsátmérőig ültethetőek át, de ebben a kategóriában ez is már csak minimum 1 éves előkészítés után lehetséges. Mint a közbeszerzési hirdetményben olvasható, a Városligetben ennél vastagabb fákat is át kell telepíteni.

A ligetbudapest.hu és a Galapagos szerint ugyanakkor a korábban átültetett fák az aktivisták aggodalma ellenére is remekül érzik magukat az új helyükön.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás