Friss árfolyamok >>

Közbeszóltak a részvényesek: nem szabadulhat a britektől az egyik legnagyobb multi

2018. okótber 5. 16:26:00
Megvétózták a döntést az Unilever részvényesei, nem vonulnak ki a brit piacról.

A brit befektetők erős ellenzése miatt felhagy korábbi terveivel az Unilever és mégis megtartja központját az Egyesült Királyságban. A tervek szerint a működést erőteljesen Hollandia irányába tolták volna el, hosszan tartó egyeztetéseket követően azonban az igazgatóság nem adott zöld utat a projektnek, így visszavonták azt – írja a Business Insider.

A brit és a holland részvénypiacon egyaránt működő fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális vállalat megtartja mostani megosztott központú stratégiáját, a vezetőség szerint ugyanis a Londonban és Rottendamban egyaránt jelen lévő cégóriás ezzel tudja biztosítani hosszútávon a befektetők érdekeit. A döntéshez a brit részvényesek háromnegyedének támogatása kellett volna, ehelyett azonban csak a vezetőség fele bólintott rá.

Theresa Maynek is jól jött a döntés

A döntés kényelmetlenül érinti Paul Polman vezérigazgatót, aki aktív támogatója volt a tervezetnek és már tíz éve van vállalat élén – a mostani elbukott javaslat pedig sokak szerint felgyorsítja a vezér távozását a vállalattól. Korábbi nyilatkozatuk szerint az összevonás segített volna az Unilevernek, hogy a későbbi jelentős akvizíciós ügyleteket rugalmasabban vihessék véghez. A német Berenberg bank elemzői szerint ez különösen nagy szégyen a vezetők számára, akik aktívan támogatták az egyszerűsítést.

Komolyan alávághat a Nissannak, ha May nem éri el a célját

A japán cégóriás a brit autóipar történetének legnagyobb gyárává fejlődött az Egyesült Királyságban, a megállapodás nélküli kilépés azonban komoly károkat okozhat. Tovább >>>

A döntés Theresa Maynek is részleges győzelem, aki folyamatosan próbálja megfékezni a vállalatok kivonulását a brit gazdaságból. Bár a vállalat szerint a stratégiai átalakulás gondolatát eredendően nem a Brexit fűtötte és alapvetően nem járna nagy változásokkal a munkaerőpiacon, – hiszen lényegében mindegy, hol központosult volna a vállalat – a döntés kapóra jön May politikájában.

Örülhetnek a részvényesek

A befektetők üdvözölték a vállalat döntését, akik többek közt attól aggódtak, hogy a londoni központ áttelepülésével a vállalat lekerülne az FTSE-100 indexről, ami sok részvényest eladásra kényszerített volna – ezt azonban a vezetés nem erősítette meg. Sok brit befektető továbbá attól is tartott, hogy az áttelepüléssel jogi akadályokat akart volna állítani a cég a későbbi erőviszonyok megingatása ellen, a vezetőség azonban cáfolta ezeket a híreket.

A brit-holland vállalat termékei között szerepelnek élelmiszerek, üdítők, tisztítószerek, illetve tisztálkodási és kozmetikai termékek. 2012-es adatok szerint az Unilever a világ legnagyobb fogyasztási cikkeket gyártó vállalata, és globálisan vezető például a margarinok piacán is. Európa 7. legértékesebb vállalata. A cég a legrégebbi multinacionális vállalatok egyike, termékei közel 190 országban elérhetőek. A hazai közönségnek leginkább ismert márkái között van az Axe/Lynx, a Dove, a Hellmann's, a Knorr és a Lipton.

Egyik legnagyobb partnerét űzheti el May, ha nem köt megállapodást az EU-val

A japán vállalatok szerepe megkérdőjelezhetetlen a brit gazdaságban, egy keményvonalas Brexittel azonban ők is távoznának. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás