Friss árfolyamok >>

Kötelezettségszegés: jó esély van rá, hogy elkaszálják Magyarországot

2018. június 14. 10:20:00
A mobilfizetési rendszer állami monopóliummá való átalakításával erős túlzásba estünk, nem áll jól a kötelezettségszegési eljárásunk Brüsszelben.

Az ügy háttere

Magyarországon 2014. július 2-ától a parkolási közszolgáltatások díjai, a közutak használatáért fizetendő díjak, az állami vállalatok által nyújtott személyszállítási szolgáltatások díjai, valamint az állami szervezetek által nyújtott egyéb közszolgáltatások díjai mobilfizetési rendszer használatán keresztül csak az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által üzemeltetett rendszer útján fizethetők meg.

A Bizottság szerint Magyarország azzal, hogy a piacról kizárja az ott korábban jelen volt üzleti vállalkozásokat, megsértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét, valamint a szolgáltatási irányelvet - ezért kötelezettségszegési eljárást indítottak ellenünk az Európai Bíróságon.

A magyar kormány azonban azt állítja, hogy a nemzeti mobilfizetési rendszer közérdekű feladat megvalósítására irányuló, ún. általános gazdasági érdekű szolgáltatásnak (ÁGÉSZ) minősül, amelynek vonatkozásában a szolgáltatási irányelv rendelkezései csak korlátozásokkal alkalmazandók.

A főtanácsnok szerint erős túlzás volt megszüntetni a versenyt

A mai napon megtett indítványában Yves Bot főtanácsnok megállapítja, hogy Magyarország nem bizonyította az ÁGÉSZ-nek való minősítéshez szükséges feltételek teljesülésének fennállását, mivel a létrehozott monopóliummal biztosított eredményt a piac versenystruktúrájának megőrzése mellett, az e monopóliumnak fenntartott kizárólagos jog létesítése nélkül is elérhette volna. Magyarán a szolgáltatás kiválóan működhetne úgy is, ha nem egy állami monopólium, hanem versenyző cégek látnák el.

A főtanácsnok szerint a Magyarország által az említett korlátozás igazolásaként felhozott, a fogyasztóvédelmet, a kereskedelmi ügyletek méltányosságát, a csalás és a feketegazdaság elleni küzdelmet érintő indokok nem felelnek meg az arányosság követelményének.

Ezeket a célokat ugyanis el lehetne érni olyan intézkedésekkel is, amelyek kevésbé korlátozóak: például egy nemzeti mobilfizetési rendszer platformjának működtetésére irányuló koncessziós rendszer kialakításával.

Nem buktunk el, de nagyot léptünk felé

A főtanácsnok azt javasolja az Európai Bíróságnak, hogy mondja ki: Magyarország megsértette szolgáltatási irányelv szerinti kötelességeit. Ezzel még nem buktuk el az ügyet, de nagyot léptünk felé: a főtanácsnok véleménye nem köti a Bíróságot, csak egy javaslat, ami alapján az Európai Bíróság bírái most megkezdik az ügyben a tanácskozást. Az ítéletet későbbi időpontban hozzák meg.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás