Friss árfolyamok >>

Elon Musknak megint elgurult a gyógyszere, most ő vádolja csalással a tőzsdefelügyeletet

2018. okótber 5. 17:29:00
A techguru twittben gúnyolta a SEC-et, mire rögtön esni kezdtek a Tesla-részvények. A "hülye" és a "gyerekes" csak két jelző a sok közül, amivel a felügyelet korábbi vezetője illette Musk újabb kirohanását.

Elon Musk füvet szív a Joe Rogan Experience adásában. Forrás: YouTube
Elon Musk füvet szív a Joe Rogan Experience adásában. Forrás: YouTube

Elon Musk ismét nem bírt magával, és Twitteren szólt be az amerikai tőzsdefelügyeletnek. Csütörtök koradélután a techguru ezt lőtte ki a közösségi oldalra:

"Remek munkát végez a Shortolva Gazdagító Bizottság. És annyira találó volt a névváltoztatásuk!"

A twittben gyakorlatilag azzal vádolta meg a SEC-et, hogy amikor Muskot nemrég értékpapírpiaci csalással vádolták meg, és perrel fenyegették, akkor szándékosan azokat a befektetőket gazdagították, akik a Tesla bukására játszottak, hiszen a hír kipattanására óriásit zuhantak az elektromosautó-gyártó részvényei, ezt pedig bennfentes kereskedéssel, előre felkészülve alaposan ki is lehetett használni. Mint ismert, a két fél végül peren kívül megegyezett, melynek keretében Musk és a Tesla is súlyos büntetést fizetett, illetve a fenegyerek vezetőt három évre eltiltották a cég elnöki székétől, bár vezérigazgatói posztjában meghagyták.

A gunyoros twitt, amellett, hogy forrófejűen posztolta Musk, még kifejezetten kockázatosnak is mondható, mert a vádalkut, bár megkötötték, a szövetségi bíró még nem hagyta jóvá. A SEC nem kommentálta a kirohanást.

Az akciónak ennek ellenére akár lehetnének is következményei. A Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértő szerint Musk potenciálisan megsértette a tőzsdefelügyelettel kötött alkuját, melynek egyik fő kikötése a "sem cáfolni, sem tagadni" elv volt, illetve az, hogy a techguru ne sugalljon olyasmit, hogy a SEC alaptalanul vádolta meg a csalással. Mivel a felügyelet egyik fő problémája Musk, mint vezérigazgató viselkedése volt, akár újabb korlátozó intézkedésekkel is bővíthetik a megegyezésüket.

Harvey Pitt, a SEC volt vezetőjének reakciója ennél egyszerre volt megengedőbb és ingerültebb. Szerinte Musk twittje nem sért ugyan értékpapír-törvényt, viszont "gyerekes, nárcisztikus, hülye, téves és irritáló". Ugyanakkor elmondta azt is, hogy semmiféle törvény nem kötelezi Muskot arra, hogy szeresse a SEC-et, vagy hogy kedves dolgokat mondjon róla.

A twitt nyomán a csütörtöki piaczárást követően a Tesla-részvények több mint 2 százalékot estek az aznapi 4 százalékos esés tetejébe.

Muskot nemcsak a tőzsdefelügyelet képviselői szólták meg, de a szövetségesek körében sem lett népszerűbb. Ross Gerber Tesla-részvényes, a Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management vezérigazgatója például ezt a bejegyzést címezte Musknak:

"What the fuck? Kérlek, fejezd be a twittelést. Nyugodtan hívj, ha beszélni akarsz róla. A Tesla sikerét akarjuk látni. Így csak az ellenséget segíted. Nem értem."

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás