Friss árfolyamok >>

Baljós folyamatok a magyar boltokban: dühöngeni fognak a vásárlók

2019. június 16. 12:15:00
Miközben 12 ezerrel kevesebb lett az üzlet, a betöltetlen álláshelyek száma megduplázódott. A munkaerőhiányon talán csak a magasabb bér segíthetne, a kassza azonban kezd kiürülni - ebből vagy hosszadalmas sorbanállás vagy komoly áremelés lehet csak. Egyiknek sem fognak örülni a vásárlók...

Az óriási munkerőhiány mellé óriási fluktuáció is jár

A hosszú sor a boltban nem csak azt jelenti, hogy sok a vásárló, többet költenek a családok, hanem azt is, hogy nincs elegendő munkáskéz, eladó, pénztáros, árufeltöltő, raktáros - írja a blokkk.com összeállítása.

Többet kell túlórázni, nehezebb kivenni a szabadságot és a boltos főnöknek alaposan meg kell fontolnia a dolgozók beosztását, hiszen akinek nem tetszik valami a munkahelyén, az manapság könnyen talál másikat. Persze ott sem lesz jobb, leszámítva azt a pár ezrest, amiért bizony odébb is állnak az eladók. Nem véletlen, hogy a nagy jövés-menés boltról-boltra (szaknyelven a fluktuáció) a boltos dolgozók körében alaposan megdobja a puszta munkaerőhiány hatását, a boltos menedzsereknek ez az egyik legnagyobb bajuk az összeállítás szerint. Vannak eladók például, akik próbaidőről-próbaidőre röpdösnek, így nem kell bíbelődniük a felmondási idővel sem sokat.

12 ezerrel kevesebb lett a bolt, mégis kétszer annyi a betöltetlen álláshely

A friss statisztika szerint 2019 első negyedévében tovább nőtt a kereskedelem egészében a betöltetlen álláshelyek száma a korábbihoz képest (ebben az adatban a bolti kiskereskedelem mellett a járműkereskedelem és a vállalkozásokat kiszolgáló nagykereskedelem is benne van). Nem is kicsit, több mint negyedével egy esztendő alatt. 2015-höz képest pedig bő kétszeres a betöltetlen álláshelyeknek a megugrása, úgy, hogy közben 12 ezerrel csökkent a boltok száma. 2018-ban ugyan volt némi csökkenés, de 2019 újra bajosan indult:

2015

2016

2017

2018

2019

betöltetlen álláshelyek

2 945

3 819

5 465

5 215

6 634

alkalmazottak száma, ezer fő

341

353

364

380

396

KSH, első negyedéves adatok, intézményi adatgyűjtés (négy főnél nagyobb vállalkozások alapján)

Forrás: KSH / blokkk.com
Forrás: KSH / blokkk.com

A bérek eddig emelkedtek, de lassan elfogy a pénz - legalábbis a kicsiknél

A bérek a kereskedelemben is emelkedtek az elmúlt években, a 2015 évi 230 ezer forintos havi bruttó átlagkereset 2019 márciusában megközelítette a 350 ezer forintot, a kereskedelem egészét nézve. De hát ezek szerint ez kevés, a bökkenő csak az, hogy nincs több pénz a kasszában. A bérre valót is onnan kell kivenni ugyanis. A vásárló pedig nem csak azért szitkozódik, vagy csak zsörtölődik magában, hogy hosszú a sor, hanem azért is, micsoda drágaság van. Hát ezért nehéz feladvány a béremelés a kereskedelemben.

Az előbbi adatok ugyanakkor csak a négy főnél nagyobb vállalkozások körének változásait jelzik. A nagy üzletláncoknál pedig összességében nőtt is a létszám az elmúlt években, döntő részben a hálózatfejlesztés, az áruháznyitások révén. Az álláskeresési hirdetéseket böngészve azonban kitűnik, hogy nem véletlen a statisztika eredménye. A nagy láncok kivétel nélkül keresik az új dolgozókat.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás