Friss árfolyamok >>

Tudnivalók személyi kölcsön igénylése előtt

2019. november 2. 09:47:00
A személyi kölcsönök állománya a tavalyi év során mintegy 50 százalékos növekedést ért el. Az egyik legnépszerűbb és legtöbb igényléssel rendelkező hiteltípusról beszélünk, amely a lakáshitelek piacán is kiszorító hatással volt képes megjelenni.

A Minikölcsön munkatársa elmondása szerint a személyi kölcsönök lendülete több tényezővel magyarázható. A folyamatos gazdasági növekedés, illetve az elmúlt évek bérrobbanása jelentősen növelte a hitelek iránti érdeklődést, ráadásul az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a pénzintézetek által biztosított kamatok továbbra is kedvezők.

Sőt, a relatív alacsony kamatokhoz hozzájárul a pénzintézetek folyamatos versengése is. Mivel ezek a kölcsönök az esetek túlnyomó többségében ingatlanfedezet nélkül igényelhetők, így az adósoknak nem kell attól tartaniuk, hogy fedél nélkül maradnak. A rendszeres jövedelmük a biztosíték arra, hogy folyamatosan törleszteni tudják a kölcsön részleteit.

A személyi kölcsönök sikerét a szabad felhasználás is segíti. Ez rendkívül fontos tulajdonsága ennek a hiteltípusnak, hiszen nagyfokú szabadságot ad az igénylő számára; tulajdonképpen arra fordíthatja, amire csak szeretné, senkinek nem tartozik magyarázattal. Mivel a személyi kölcsönök feltételei egyre kedvezőbbé váltak, illetve az igényelhető összeg nagysága egyre nőtt, a személyi kölcsönök megjelentek az ingatlanpiacon is. Egy-egy jobb konstrukció tökéletesen alkalmas lehet felújítási munkálatok finanszírozására; nem kell mindent számlával igazolni, ráadásul ingatlanfedezetet sem kell vállalni.

Cserébe rendszerint magasabb kamatokat kell fizetni, de sokak számára még így is megéri - legalábbis erre utal a lakáshitelek piacán megjelenő kiszorító hatás.

A személyi kölcsön tehát bármire felhasználható; fedezhetjük belőle egy gyógykezelés költségeit, vásárolhatunk új hűtőszekrényt vagy akár elmehetünk pihenni egy szép helyre. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a „laza adósság” ugyanúgy fizetési kötelezettséget ró ránk, mint bármely más hiteltípus.

A legjobb szándék ellenére is előfordulhat, hogy az adós ideiglenesen fizetésképtelenné válik. Felvetődik a kérdés, mi van ilyenkor, mi a megoldás a problémára… Sokan sokféleképpen reagálnak egy fizetési felszólításra; egyeseket teljesen hidegen hagy, mások pánikba esnek.

Szerencsére a pénzintézetek rendelkeznek kialakított gyakorlattal ideiglenes nemfizetés esetére; ezt rendszerint prolongáció néven említik, ami tulajdonképpen a futamidő meghosszabbítását jelenti. Érdemes tudni, hogy a prolongációs díj nem elhanyagolható a törlesztőrészletek nagyságához viszonyítva sem, ezért érdemes némi tartalékot képezni még arra az esetre is, ha személyi kölcsönért folyamodunk.

A pénzügyeink folyamatos felügyeletével, illetve a nem létfontosságú költéseink csökkentésével sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a fizetésképtelenséget, illetve némi tartalékot képezzünk az esetleges problémák elkerülése érdekében.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás