Friss árfolyamok >>

Pesti raktártűz: hogyan juthatnak kártérítéshez a környékbeli lakosok?

2018. június 14. 07:38:00
Nem egyformán járnak el a biztosítók a tegnapi raktártűz utáni kártérítésben.

Füst gomolyog egy háromezer négyzetméteres, műszaki berendezéseket tároló raktárépület felett a XIII. kerületi Frangepán utcában 2018. június 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Füst gomolyog egy háromezer négyzetméteres, műszaki berendezéseket tároló raktárépület felett a XIII. kerületi Frangepán utcában 2018. június 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az előzetes információk alapján elektromos hiba, egy meghibásodott fénycső armatúrában keletkezett elektromos tűz okozhatta a tüzet szerda délelőtt a Frangepán utcában. A szétrobbant armatúra felgyújthatta a raktárban lévő csomagolóanyagot és egyéb éghető árukészletet, illetve magát az épületet. A tűzet csak órák múlva sikerült eloltani és bár a környező ingatlanokban nem keletkezett közvetlen tűzkár, a füst és korom a homlokzatokon és a nyitott ablakokon a lakásokba bejutva jelentős károkat okozhatott.

A tűz miatt már a rendőrség is nyomoz, rongálás miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen. Közben az is kiderült már, hogy a Ramiris Europe Kft. telephelye borult lángokba. A cégcsoport pedig Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszterhez köthető.

Mit tehetnek a környékbeliek?

A tűzzel rég nem látott méretű füst és koromszennyeződés is keletkezett, joggal merül fel tehát a kérdés, milyen kártérítésre számíthatnak a környékbeli  lakások és irodák tulajdonosai.

A Biztosítás.HU online alkusz lakásbiztosítási szakértője szerint az ilyen károkat az egyes biztosítók egymástól eltérően kezelik. Magán az online összehasonlító felületen ezért a lakásbiztosítók termékei mellett fel is tüntetik, hogy mely társaság, mit fizet ilyen esetekben. A feltételekben egyes társaságok ugyanis a tűz nélküli koromszennyeződésre nem nyújtanak fedezetet, míg mások megtérítik az ilyen - nem az adott címen keletkező tűz továbbterjedő füstje által okozott -  következményi károkat is.

Két járható út van

A konkrét esetben a környező lakások és irodák tulajdonosai két módon juthatnak majd kártérítéshez. A kárt vagy saját biztosításuk terhére tudják rendezni, vagy a kiégett raktár tulajdonosának felelősségbiztosítása terhére.

A kárt mindkét esetben kettő munkanapon belül kell bejelenteniük a károsultaknak, a biztosítók pedig várhatóan 4-5 napon belül helyszíni szemlét fognak tartani. Fontos tudni, hogy a lakásbiztosítások nagy részében az un. „Tűz nélküli füst- és koromszennyeződés” károk általában százezer forintig térülnek, míg a károkozó felelősségbiztosítása ennél nagyobb összegre szólhat. Ezen két forrás a jelen esetben várhatóan minden károsult számára kielégítő kártérítéssel fog szolgálni.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás