Friss árfolyamok >>

Nem is gondolnád, de még erre is jó a lakástakarék

2018. július 10. 11:53:00
Az egyszeri, kezdő hozzájárulást az idősek otthonába akár lakástakarék pénztári megtakarítással is ki lehet gazdálkodni.

Nehéz helyzetben van, aki idősotthonba költözne, nagyon sokat kell várni egy megüresedő helyre, ráadásul egyre növekszik rá az igény. A jó helyek meglehetősen drágák is.  Csak kevesen gondolnak bele, hogy az idősotthoni elhelyezés beugró költségeit lakástakarékból is lehet fedezni - hívja fel a figyelmet az OTP Lakástakarék Csoport.

Óriási kiadás az egész családnak

Nem elég a szabad hely, az idősotthonokba kerüléshez a kérelmezőnek, illetve a családjának alaposan a zsebébe is kell nyúlnia. Minden otthonban van havidíj, ami gyakran a lakó nyugdíjának 80 százaléka. Az is lehetséges, hogy egy előre meghatározott állandó összeget kell fizetni: a kisebb állami otthonokban 100 ezer alatt kezdődik, átlagban 160-180 ezer forint, de akár magasabb is lehet, ha azt a szolgáltatás színvonala vagy a lakrész minősége indokolja. Ennél a havi térítési díjnál még nagyobb terhet jelent a beugró költség, amit a családok gyakorta úgy fedeznek, hogy eladják az idősotthonba vonuló szülő lakását, pedig lenne egyszerűbb és hosszabb távon előnyösebb lehetőség is.

Milliós költséget is jelenthet

A beugró általában néhány millió forint, de drágább, komfortosabb helyek és ellátás esetén a magánintézményekben 5-10 millió forint között is lehet.

Ungvári Krisztián, az OTP Lakástakarék Csoport főosztályvezetője szerint ma még kevesen gondolnak erre a lakástakarék felhasználási lehetőségre, pedig jól látható társadalmi probléma az idősek méltó és az egész családnak megnyugtató életfeltételeinek megteremtése. Célszerű emiatt jó előre gondolkodni, hiszen akár a család több tagja is köthet lakástakarék számlát, így, a költségeket megosztva könnyen elkerülhető később az öröklakás eladása.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás