Friss árfolyamok >>

Nagyot változik ma a világ Magyarországon

2019. július 1. 06:05:00 – Gáspár András
Július 1-jén számos olyan változás lép életbe Magyarországon, amely érdemben befolyásolja életünket, pénzügyeinket. Életbe lép a családvédelmi akcióterv több fontos intézkedése, lesz adócsökkentés, olcsóbb lesz a közjegyző és a kisiskolások ingyenesen vonatozhatnak egy hónapon át. Összeszedtük a legfontosabb dolgokat - egy tucatnyit találtunk.

Babaváró hitel, hétüléses autó, csok-hitel és hitel-elengedés

Az elmúlt hetekben rengeteg cikkben foglalkoztunk a családvédelmi akciótervnek nevezett intézkedéscsomag aktualitásaival. A program több eleme ugyanis július 1-jén élesedik, a részletszabályokat pedig az utolsó pillanatig faragták.

1. Mától igényelhető a babaváró hitel - maximum 10 millió forintot vehetnek fel a házaspárok, ahol a feleség 18-40 év közötti. A hitel szabadon felhasználható bármire, és ha 5 éven belül gyermeke születik a párnak, akkor kamatmentes. Három gyermek születése esetén pedig a hitel támogatássá alakul, magyarán a teljes tartozást elengedi az állam. Az igénylés menetéről itt írtunk, a témáról szóló cikkeink itt találhatóak.

2. Mától igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Ennek keretében a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

3. Mától igényelhető a csok hitel használt lakás vásárlására is. Ez állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú hitel, két gyermek vállalása esetén 10, három gyermek vállalása esetén 15 millió forint a maximálisan felvehető összeg. Július 1-jétől a 35 milliós értékhatárt is eltörlik használt lakások esetén, tehát ennél drágább használt ingatlan vásárlásához is lehet csok-hitelt igényelni.

4. Mától igényelhető a megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés. 2018 óta a harmadik gyermek után kérhetik a családok, hogy meglévő jelzáloghitelükből 1 millió forintot engedjenek el. Ez most jelentősen változik: mától már a második gyermek után is igénybe lehet venni a kedvezményt. A harmadik gyermek után pedig már 4 millióval lehet csökkenteni a jelzáloghitelt. (A témával az Mfor.hu kiemelten foglalkozott.)

Elindult a falusi CSOK is

5. Ma indul a falusi CSOK - ennek lényege, hogy az eddig is meglévő CSOK mostantól tanyák, valamint 2486 hátrányosabb helyzetű, 5000 fős lélekszám alatti településen lévő használt lakások és házak vásárlásához, felújításához is elérhető. Összege a "normál" csokkal egyezik meg, tehát - 3 gyermekesek esetében - akár 10 millió forint is lehet. A részletekről itt írtunk.

Fontos adóváltozások: szocho, reklámadó

6. A munkáltatók ugyan nagyon erősen lobbiztak és reménykedtek, hogy 2019-ben már januártól csökkenjen a szocho, hogy jobban bírják a béremeléseket, de a kormány ebben nem volt rugalmas - július 1-jétől viszont a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. Ez egy hatéves bérmegállapodás egyik állomása, és ha minden jól megy, nem az utolsó: ha a reálkeresetek alakulása megfelelő lesz a következő időszakban is, akkor további 2 százalékponttal mérséklődhet a közteher mértéke. A részletekről itt írtunk.

7. Ami viszont év közben kisebb meglepetést okozott: mától felfüggesztik a reklámadót - egész pontosan az adó mértéke 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig az adóalap 0%-a lesz. Mindez alig pár nappal azután, hogy az Európai Bíróság kimondta: a Bizottság álláspontjával szemben nem sérti a magyar reklámadó az állami támogatásról szóló közösségi szabályokat. Hogy a Bíróság ítéletének ismeretében a kormány még 2022 vége előtt visszaállítja-e a reklámadót, arról egyelőre nincs hír.

Új világ kezdődött a magyar vállalatfinanszírozásban is

8. A Magyar Nezmeti Bank nagy fába vágja a fejszéjét: megpróbálják felpörgetni a Magyarországon igencsak gyéren teljesítő vállalati kötvények piacát. A program keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket - a részletekről itt olvashat többet.

Vége a Konzumnak, új Mészáros-óriás születik a tőzsdén

9. A Mészáros Lőrinc-érdekeltségek két tőzsdei zászlóshajója összeolvad: a Konzum Nyrt. beolvad az Opus Global Nyrt-be. 2 darab 2,5 forint névértékű Konzum-törzsrészvényért 1 darab 25 forint névértékű Opus-részvényt kapnak a részvényesek, a tranzakció értéknapja pedig július 1. - azaz ma lekerülnek a BÉT palettájáról a Konzum-papírok, és a fúzió után létrejött új vállalat részvényeivel lehet kereskedni a tőzsdén.

Sokkal olcsóbb lett a közjegyző

10. Mától jelentősen csökkennek egyes közjegyzői díjak: elsősorban a nagycsaládosokat, a lakáshitelt felvevőket és a fiatal lakásvásárlókat érintő változások lesznek, amelyről a hazai sajtó a Privátbankár.hu cikke nyomán számolt be.

Árat emel a posta

11. Több postai szolgáltatás ára is megváltozik júliustól, ezek a belföldi és nemzetközi csomagok díjszabását is érintik. Bár a változás a küldeményforgalom jelentős részét a posta szerint nem érinti, a postacsomag drágább lesz. Itt írtunk a változásokról.

Közlekedés: mától egy hónapig ingyen vonatozhatnak az alsósok

12. A tanév végén minden alsós magyar diák kapott Kajla Útlevelet. Ennek használatával 2019. július 1. és július 31. között a gyerekek díjmenetesen vonatozhatnak a MÁV és a GYSEV belföldi vonatain. Részletek itt.

A Volán a 324-es és 325-ös, valamint a 677-es vonalon történő változásokról adott hírt, de lesz változás a Budapest és Veszprém megye közötti, a Dabas térségi, a Budapest-adonyi és a ceglédi közlekedésben is. Budapesten pedig a H8-as HÉV jár módosított menetrend szerint mától.

... és ami nem jött össze: a fizetési forradalom

-1. Július 1-jére ígérték, nagyon vártuk, de nem jött össze: az azonnali fizetési rendszerről egészen az utolsó hetekig azt mondta az MNB, hogy elkészül a tervezett időre. Az MNB és a Giro határidőre be is fejezte a központi infrastruktúrát, a bankok közül azonban nem mindenkinek jött össze időre a fejlesztés, így el kellett tolni a határidőt. Nem is kicsit: jelentős, 8 hónapos haladékot kapott a pénzügyi szektor, így csak 2020. március 2-ától érkeznek meg az átutalásaink másodpercek alatt az év minden napján. Itt írtunk bővebben a háttérről.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás