Friss árfolyamok >>

Erre az 5 dologra kell odafigyelni szabad felhasználású hitel felvétele előtt

2019. november 11. 11:21:00
Egy személyi kölcsön felvétele pénzügyi szempontból nagyon nagy lépés, és ezt nem szabad a gyors hitelvelvételi folyamat miatt meggondolatlanul megtenni. Ajánlott jól megfontolni a döntést, tisztában lenni a feltételekkel és a hitel hosszú távú hatásával a pénzügyeinkre.

A Financer.com 5 mérlegelendő szempontot gyűjtött össze, amire mindenképp oda kell figyelni szabad felhasználású hitel felvétele előtt.

Miért van szükségünk egy személyi kölcsönre?

Első lépésnek gondolkozzunk el azon, hogy miért van szükségünk hitelre. Egy váratlan kiadás miatt, vagy olyan dolog vásárlására, ami kényelmi funkciót lát el?

Hitelt a legtöbb esetben csak akkor érdemes felvenni, ha sürgősen fedeznünk kell egy nem várt kiadást, esetleg olyan befektetésre, ami biztosan megtérül.

Ne mindig a személyi kölcsön legyen az első megoldás. Ha megtakarítás által össze tudjuk gyűjteni a szükséges pénzt a célunk megvalósítására, akkor ezzel jelentős összeget spórolhatunk. Egy hitel felvétele esetén nem csak a felvett hitelösszeget, hanem a nem elhanyagolható mértékű kamatot is vissza kell fizetnünk.

Mekkora összeget tudunk havonta fizetni?

A felvett hitelösszegen kívül a törlesztőrészletre is figyelni kell. Ha megvan a hitelösszeg, akkor egy online hitelkalkulátor segítségével nagyon könnyen ki tudjuk számolni, hogy a futamidő függvényében havonta mekkora törlesztőrészletet kell fizessünk.

Nagyobb futamidő esetén kisebb lesz a törlesztőrészlet, viszont hosszú távon drágább lesz a hitel. Rövid futamidő esetén nagyobb lesz a törlesztőrészlet és olcsóbb a hitel. Bármelyik opciót választanánk, biztosak kell legyünk abban, hogy nem fog gondot jelenteni ez az extra kiadás. A jövő kiszámíthatatlan, ezért minden eshetőségre fel kell készülnünk.

Eleget teszünk a bank feltételeinek?

Minden hitelezőnél vannak olyan feltételek, amelyeknek eleget kell tenni. Egyes hitelezőknél már 18 évet betöltött személyek is vehetnek fel hitelt, máshol csak 24 éves kortól adnak kölcsönt. Van, ahol 6 hónapos munkaviszonyt szükséges igazolni, de olyan pénzintézet is akad, amelynek elég egy bankszámlakivonattal bizonyítani a jövedelmet.

A KHR listán aktív állapottal jelen levő személyek nem vehetnek fel hitelt, viszont passzív állapot esetén egyes hitelezőknél már kapható kölcsön. Ezekre a feltételekre is oda kell figyelni, mivel egyes ajánlatok nem biztos, hogy ránk is vonatkoznak.

A teljes szerződést el kell olvasni

A hitelező ajánlata nagyon vonzó lehet, de a kisbetűs részeket sem kell figyelmen kívül hagyni. Szerződéskötés előtt a szerződés teljes feltételeit el kell olvasni. A gyors ügyintézés miatt könnyen el lehet felejteni ezt az apró részletet.

A THM a legtöbb hitellel járó költséget tartalmazza, de különböző extra szolgáltatások díja nem található meg benne. Ilyen extra szolgáltatás lehet a gyors folyósítás, a házhozszállítás vagy a hitelfedezeti biztosítás. Ezek jelentősen megnövelik a törlesztőrészletet.

Az olyan részletekre is oda kell figyelni, mint a törlesztés módja. Készpénzes fizetés esetén általában további díjakat is felszámolnak.

Az összes lehetőség megismerése

A hitelek piaca rengeteg ajánlattal van tele, minden hitelező más-más konstrukciót népszerűsít. Melyik a számunkra legjobb választás?

A legjobb ajánlatot csak úgy tudjuk megkapni, ha összehasonlítjuk a hitelezők ajánlatait egy online hitelkalkulátor segítségével. Ezt pillanatok alatt megtehetjük, a hitelösszeget és a futamidőt kiválasztva megtekinthetjük azokat a konstrukciókat, amelyek eleget tesznek a feltételeinknek, és a THM-et összehasonlítva kiválaszthatjuk azt, amelyik a legolcsóbb.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás