Friss árfolyamok >>

Embereket kellett kitelepíteni Vasban – mi jön ezután?

2018. június 9. 08:38:00
Tizenhárom ingatlanból negyven embert telepítettek ki a Vas megyei Hegyhátszentjakabon. Négy ember meghalt Dombóváron egy kidőlt fa miatt. Több közút forgalmát korlátozni kellett, mára is figyelmeztetést adtak ki három megyére, most is viharok vannak. Vasárnapra elmúlhat az ítéletidő.

Egy férfi áll felhőszakadás után családi házának elöntött udvarán Zalaegerszegen, a Neszele városrészben 2016. június 5-én. A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék Zala megyében elsősorban Zalaegerszeg, Keszthely és Hévíz környékén okozott károkat.
MTI Fotó: Varga György
Zalaegerszeg 2016. június 5-én. MTI Fotó: Varga György

Csúnya viharok voltak az ország nyugati részében éjszaka. Négy ember életét vesztette Dombóváron, amikor egy negyven méteres fa dőlt rá egy autóra, amelyben öt ember utazott. Tizenhárom ingatlanból negyven embert telepítettek ki és helyeztek el ideiglenesen a helyi művelődési házban a Vas megyei Hegyhátszentjakabon.

Itt az éjszaka hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt a Vadása tórendszernél, a két tavat elválasztó védműnél több helyen megcsúszott a föld, suvadások keletkeztek - közölte  szombaton reggel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel. Az érintettek azóta visszatérhettek otthonukba, a védművet megerősítik. Az éjszaka során a megyében harminchat eseményhez vonultak a tűzoltók a megyében. A vízátfolyások ellen homokzsákokkal védekeznek.

A viharban 12 településen az elektromos ellátórendszer is meghibásodott, dolgoznak a helyreállításon. Kilenc alsórendű út egy-egy szakaszát kellett lezárni, de elzárt település nincs.

Lezárták az állomáshoz vezető utat

Az országban több közúti szakaszon is korlátozást kellett bevezetni vízátfolyás és fakidőlés miatt - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hollóstető és Lillafüred közötti úton a 41-es kilométernél két fa dőlt az úttestre. Budaörsön a Repülőtéri út és a Kamaraerdei út közötti utat a két körforgalom között le kellett zárni, mert a vasúti aluljárót elöntötte a víz.

Vas megyében több alsóbbrendű úton is korlátozás van érvényben, köztük a Szombathely állomáshoz vezető utat is le kellett zárni.

Ebben a három megyében van riasztás

Szombatra is adtak ki másodfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt, országszerte heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek. Három megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadott a meteorológiai szolgálat. Ma a déli és középső országrészben fordulhat elő viharos, károkozó széllökés és nagy méretű jég. Helyenként felhőszakadás is valószínű.

Másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére. Ugyancsak heves zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ma is viharok tombolnak

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb hőmérséklet 26-32 Celsius-fok között alakul.

A hajnali zivatarlánc csendes esővé szelídült északon, de a Duna-Tisza közén heves villámlással, felhőszakadással kísért zivatarok tombolnak és haladnak észak felé – írja az Időkép ma reggel. Dél-délnyugat felől zivatarlánc érkezett a Dunántúlra, az éjszaka második felében újabb hullámban jönnek a viharok dél felől.

Visszatér a kánikula

A Köpönyeg azt írja, szombaton gyakran lesz gomolyfelhős az ég. Eleinte többfelé, később szórványosan várható zápor, zivatar - legnagyobb eséllyel délen, délnyugaton. 26 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk, zápor, zivatar már csak elszórtan, főleg az esti órákban fordul elő, 30-31 fok körüli hőség ígérkezik. Hétfő hajnalban még szórványosan lehet zápor, aztán csökken a felhőzet és többórás napsütés valószínű, 26-33 fokkal.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás