Friss árfolyamok >>

Egy kicsit megint jobb lett városi autósnak lenni Magyarországon

2018. június 12. 16:39:00 – Gáspár András
Legnépszerűbb szolgáltatásánál vezetett be hasznos újításokat a Simple - a parkolás új funkcióit próbáltuk ki.

Egyre többen használnak közösségi és zöld rendszámos autókat, az autósok túlnyomó többsége azonban továbbra is küzd a nagyvárosokban a fizetős parkolással: a közösségi autózás csak Budapesten érhető el, a zöld rendszámos autók pedig egyelőre még használtan is meglehetősen drágák, a teljesen elektromos változatok ráadásul a töltőhálózat fejletlensége miatt szintén leginkább a fővárosban kínálhatnak reális alternatívát. Az elsöprő többségnek tehát marad a fizetős parkolás - de legalább már nem kell kilószámra cipelnünk magunkkal az aprót egy forgalmasabb napon.

Ez nem a parkolóautomaták (illetve üzemeltetőik) érdeme, ezek még mindig nem képesek bankkártyát (vagy ne adj' Isten eurót) elfogadni, de mobiltelefon segítségével már kiválthatjuk a készpénzes fizetést. Erre pedig van is igény: nem véletlen, hogy az OTP által fejlesztett Simple-alkalmazás leggyakrabban használt funkciója a parkolás. 2017-ben összesen 927 ezer alkalommal használták az autósok, 468 millió forintos forgalmat generálva ezzel.

A Simple-alkalmazásnak ezt a funkcióját nemrég fejlesztette is az OTP Mobil - összesen 4 (illetve iOS-használóknak csak 3) új funkció került az alkalmazásba. Mivel mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van lehetőségünk közösségi autókat használni, mostanra jutottunk el addig, hogy érdemben kipróbáljuk a fejlesztést.

Alapértelmezett jármű

Ennek a funkciója nyilvánvaló: az alkalmazásba több rendszámot (azaz több járművet) is rögzíthetünk. Ez lehet jellemző például azokra, akik a céges flotta több autóját is hajtják, vagy gyakran bérelnek autót, esetleg a vidékről, külső (nem fizetős) kerületekből látogatóba érkező rokonok, ismerősök parkolását intézik néhány hetente. Ha az esetek túlnyomó többségében ugyanazzal az autóval parkolunk, mostantól megadhatjuk alapértelmezettnek a rendszámot, így nem kell a parkolásnál a kiválasztással bajlódni. A Gépjárműveim listában a kiválasztott rendszám mellett kell bejelölni a csillagot, innentől a Parkolást megérintve alapból ezt az autót kínálja fel a rendszer - tiszta sor. (A funkció csak a parkolást érinti, autópálya-matrica vásárlásakor továbbra is a listában kell rábökni a kívánt rendszámra.)

Becenév

Mégpedig a járműé: ha több rendszám van a listánkban, nem kell fejből tudnunk, melyik milyen autóhoz tartozik. Legfeljebb 20 karakteres neveket adhatunk neki, ebbe belefér a Fehér Astra Kombi vagy a Fater Suzukija is, így könnyebben és gyorsabban elindíthatjuk a parkolásunkat.

Emlékeztető

A feledékenységgel kétszer is lehet pénzt bukni a parkolásnál: ha elfelejtjük elindítani, vagy ha elfelejtjük leállítani. Előbbi esetben bírság, utóbbi esetben fölöslegesen fizetett parkolási díj a tanulópénz. Az új parkolási emlékeztető ez utóbbira kínál megoldást: be lehet állítani a térképen, hogy hol parkolunk, és az autó közelébe érve egy figyelmeztetést kapunk (push üzenet formájában) arról, hogy folyamatban lévő parkolásunk van, így jó eséllyel le is fogjuk azt állítani, amikor továbbállunk a kocsival. Bár a parkolás indításakor beállíthatjuk, meddig vesszük meg a jegyet, nem mindig tudjuk előre, hogy 15 percet vagy 2 órát leszünk a helyen, illetve előfordulhat, hogy hamarabb érünk vissza a tervezettnél a kocsihoz - ilyenkor hasznos az új funkció.

Be lehet állítani a térképen azt is, hogy a kocsitól milyen távolságba érve kapjuk a figyelmeztetést - akár csak az autó közvetlen közelében, de akár jó 100 méterre is kihúzhatjuk az értesítési területet jelző kört. Nem haszontalan az sem, hogy lehetőségünk van útvonaltervezővel visszajuttatni magunkat a kocsihoz - ritka szerencse az, ha pont az úticélunk bejárata előtt tudjuk letenni a kocsit... Nagy kár, hogy GPS-lefedettség hiányában parkolóházakban nem működhet hasonló szolgáltatás, egy pláza mélygarázsában lenne a leghasznosabb.

Widget

A negyedik újítás csak androidos készülékeken van, ami érthető: az iOS-eszközök nem támogatják a widgetek használatát. Ezzel lehet végképp villámgyorssá tenni a parkolást: a telefon desktopján elhelyezhető egy ikon, ami valamelyik rögzített rendszámhoz tartozik. Így akár a Simple elindítása, a Parkolás menüpont kiválasztása nélkül, a gyorsindító gomb megnyomásával egyből a parkoláshoz juthatunk úgy, hogy ki is választottuk az autónkat.

Nem kötelező, de meg lehet adni akár egy preferált zónát is: ha mondjuk jellemzően a munkahelyünk előtt kell parkolást indítani, akkor már azt sem kell kiválasztani: a widget parancsikonjának megérintése után ellenőrizhetjük a paramétereket (rendszám, zóna), majd pár másodperc után automatikusan a fizetési mód kiválasztásához jutunk. Ha több jellemző parkolózónánk is van, akkor többet is megadhatunk a widget létrehozásánál - ilyenkor csak rá kell bökni arra, a több "kedvenc" közül melyikben vagyunk épp, és már indulhat is a fizetés kiválasztása, majd a parkolás.

Még egyszerűbb és még gyorsabb lett - de te is kellesz ahhoz, hogy ne legyen bünti

Összességében a fejlesztések zömükben a kényelemről és a parkolásindítási folyamat leegyszerűsítéséről szólnak. A térképes, GPS alapú emlékeztetővel megspórolhatjuk az "úgyfelejtett" parkolás díját - erre egyébként már egy másik funkciót is fejleszt a Simple, az androidos verzióban az autóban lévő bluetooth-eszközzel párosítható az alkalmazás. Ezesetben akkor kapunk értesítést, ha van aktív Simple-parkolásunk, és a párosított bluetooth-eszköz jelenlétét érzékeli a telefont.

Az autósok élete így megint egyszerűbb lett, de továbbra sem lehet persze kizárni a parkolásból a felhasználót, a folyamat nem lehet teljesen automatikus: figyelnünk kell a parkolás elindítására, a megfelelő zóna kiválasztására (a GPS-technológia nem centire pontos, így zónahatáron mellé lehet lőni - ennek kiküszöbölésére egyébként az új verziójú alkalmazás már inkább nem ajánl fel automatikusan zónát, ha közel vagyunk a határhoz, így nem nyomunk rá esetleg a tévesre).

A parkolás leállításához kaptunk figyelmeztető eszközt, ahogy persze arról is kapunk push-értesítést, ha hamarosan lejár vagy épp lejárt a parkolásunk. Azért nagyjából érdemes észben tartani, ez mikor várható: ha az alkalmazás lefagy, a telefon megzizzen vagy épp lemerül, lecsúszhatunk az értesítésről - márpedig úgy a legbosszantóbb mikuláscsomagot szerezni, ha egyébként előtte órákig rendesen fizettük a parkolást.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás