Friss árfolyamok >>

Dupla pénzt kaphatnak a közmunkások, ha elhelyezkednek

2018. okótber 9. 15:06:00
A kormány több ponton igyekszik az eddigieknél is rugalmasabbá tenni a közfoglalkoztatást.

Inkább az elsődleges munkaerőpiacra kellene koncentrálnunk a pénzügyminiszterek szerint. MTI Fotó: Bugány János
MTI Fotó: Bugány János

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent a rendelet, ami a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatásairól szóló rendelkezést módosítja két sarkalatos ponton - írja az mfor.hu.

Az állami foglalkoztatási programokban résztvevők már lassan 3 éve élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy ha a közfoglalkoztatási program vége előtt sikerül elhelyezkedniük, a fennmaradó juttatásukat egyben megkaphatják. Úgy tűnik, az eddigi juttatás kevésnek bizonyult, hiszen a most megjelent rendelet egyik paragrafusa az elhelyezkedési juttatás összegét duplázza meg. Eddig ugyanis szimplán csak a foglalkoztatást helyettesítő támogatás közfoglalkoztatási program végéig fennálló összegét kapta meg az érintett. Mostantól ennek kétszereséhez jut hozzá.

Jobban ösztönzik a mezőgazdasági idénymunkát

Egyre gyakoribb panasz, hogy a közfoglalkoztatás miatt nagyon nehezen találnak idénymunkásokat a mezőgazdaságban. Ezt úgy próbálják ösztönözni, hogy a jövőben az a közfoglalkoztatott is jogosulttá válik a napi 2000 forintos elhelyezkedési juttatásra, aki egy hónapban legalább 14 napig idénymunkában dolgozik.

A juttatás iránti kérelmet az idénymunka lejártától számított 30 napon belül kell benyújtani, vagyis leegyszerűsítve, előbb el kell vállalni és meg kell csinálni a munkát, csak utána lehet jogosult az érintett a napi 2000 forintra. Ezzel - tekintve a legalább 14 napos kikötést - minimum 28 ezer forintnyi támogatás érkezhet a közmunkáshoz.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás