Friss árfolyamok >>

Alapvető gondok lesznek a nyugdíjakkal, ha nem vigyázunk

2018. június 5. 06:06:06
A jólétben eltöltött nyugdíjas évekhez az kéne, hogy az emberek gondoskodjanak magukról, azaz megtakarítsanak, befektessenek. Egy új felmérés szerint azonban az egész világon probléma, hogy az embereknek nincsenek ehhez meg a megfelelő pénzügyi ismereteik. Az ezt mérő index tavaly egyáltalán nem is javult.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Takarékoskodjunk, gondoskodjunk magunkról, mert a nyugdíj túl kevés lesz – halljuk már sok éve úton-útfélen. A probléma az, hogy sokan egyáltalán nem rendelkeznek ehhez a megfelelő ismeretekkel. Bár az ifjúságot már igyekeznek pénzügyi ismeretekre is oktatni, korábban ez kevésbé volt szokás, az idősebb generációknak itt is sokszor hiányos a tudása.

A nemzetközi Aegon-csoport most közzétett egy tanulmányt “Retirement Readiness Survey 2018” címmel, amely azt vizsgálta, mennyire készülnek fel az emberek a nyugdíjas évekre. Ehhez 15 országban, köztük Magyarországon is megkérdeztek összesen 14 400 dolgozót és 1600 nyugdíjast.

Például arról, milyen főbb trendekre számítanak a világban, ami nyugdíjas éveiket érinti. A legtöbb interjúalany, 38 százalékuk tart attól, hogy az államok segítsége a polgárok nyugdíjazásában csökkenni fog addigra.

Ez után csak rosszabb lesz?

Ez Magyarországon kiugróan magas, 53 százalék. Bizonyára azért, mert a magyar állam már most keveset költ polgáraira, lásd a múlt heti cikkünket.

27 százalékuk megjelölte azt, hogy nőni fog a várható élettartam, és 24 százalékuk arra számít, hogy nő a volatilitás a pénzpiacokon (az árfolyamok ingadozása). A megkérdezettek 49 százaléka attól tart, hogy a jövőben nehezebb lesz a nyugdíjasok helyzete.

Szintén 49 százalék tart attól, hogy egészsége romlik majd. A terrorizmus csak 11, a klímaváltozás 12 százalékuk szerint fogja hátrányosan befolyásolni az életüket. A demenciától és az alzheimer-kórtól 33 százalék fél.

Csak minden tizedik magyar tájékozott

Az Aegon-csoport évek óta számol egy Retirement Readiness Index (ARRI) nevű mutatót, amelynek a feladata annak mérése, hogy mennyire felkészültek az emberek. Az idén az index értéke 5,9, ami nem jelent javulást 2017-hez képest. Jobb azonban, mint az az 5,2-es érték, amit 2012-ben először kalkuláltak. Az index ideális esetben 8,0 felett kellene hogy legyen.

A magyar adat 5,3, ez átlag alatti, 2012-ben pedig még csak 4,8 volt. Nemzetközi szinten csak minden ötödik dolgozó ér el magas, 8,0 feletti eredményt a teszten, Magyarországon azonban csak minden tizedik ember ilyen felkészült.

Harmadának sem lesz félretéve

Magyarországon különösen sokan, az emberek 67 százaléka számít arra, hogy a jövő nyugdíjas generációinak helyzete rosszabb lesz, ennél magasabb értéket csak Németországban és Franciaországban mértek. A legtöbben az állami nyugdíjban bíznak, a magyarok 29 százaléka számít arra, hogy saját megtakarítása is lesz.

Három fontos kérdést tettek fel az embereknek, az inflációra, a kamatos kamatra és a kockázatmegosztásra (diverzifikációra) vonatkozóakat. Főleg az utolsót rontották el sokan, Magyarországon az emberek 40 százaléka adott csak helyes választ.

Robotok mint társ?

A kérdés az volt, hogy egy egyedi részvénybe, vagy pedig egy sok részvényből álló nyílt végű alapba jelent-e kisebb kockázatot befektetni. (Természetesen az összetett portfólió kockázata alacsonyabb.)

Érdekes, hogy Kínában már az emberek 20 százaléka, Magyarországon még csak 8 százalék el tudja képzelni, hogy nyugdíjasként egy robot nyújtson neki társaságot.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás