Friss árfolyamok >>

Vigyázó befektetői szemek a brit parlamenten

2019. szeptember 4. 11:30:00 – Csabai Károly
Pozitív piaci hatása lehet annak ugyanis annak, ha a megállapodás nélküli Brexit esélye kikerül a lehetséges forgatókönyvekből. A szerdai nap fejleménye lehet még az új olasz kormány megalakulása. Ezek mellett persze külföldön mindig is érdemes figyelni az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatos megnyilatkozásokat, míg idehaza az lehet érdekes, vajon tartósnak bizonyul-e a forint eltávolodása az euróval szembeni történelmi mélypontjáról.

Estek az amerikai tőzsdeindexek kedden, részben az újabb kínai vámok, részben a gyenge amerikai feldolgozóipari adatok miatt, ez utóbbi ugyanis csak fokozta a recessziós félelmeket. A legnagyobb vesztesek a kereskedelmi háborúra érzékeny részvények voltak, a Nvidia 2, a Boeing és a Caterpillar 1,6, az Apple 1,5 százalékot zakózott.

Ázsiában kedvezőbb hangulat uralkodott szerda reggel, a japán börzebarométer mérsékeltebb, a kínai már masszívabb, 1 százalék körüli pluszban tartózkodott, de az igazi truváj a hongkongi tőzsde volt, amely közel 4 százalékkal lőtt ki arra a hírre, hogy a kormány visszavonhatja a kiadatási törvényt.

Európa is zöldben pompázott, az 1 százalék körüli erősödéseket az váltotta ki, hogy csökkent a feltétel nélküli Brexit veszélye. A recessziós félelmek újabb csúcsra repíthetik az aranyat, de ma kora délelőtt még enyhén korrigált, unciája 1550 dollár alatt tartózkodott. Az olajárak emelkedőben voltak, az észak-amerikai (WTI) 54, míg a Brent típusú 58 dollár felett járt. Szokás szerint összegyűjtöttük, mire érdemes ma figyelni.

1. Feloszlathatják az Egyesült Királyság parlamentjét

Ez a mai nap kétségtelenül legfajsúlyosabb eseménye, amelyről részletesebben itt írtunk.  A piacok értékítélete egyértelmű, a befektetők nem szeretnének megállapodás nélküli Brexitet. Ez tükröződött abban, hogy az ezt elképzelhetőnek tartó Boris Johnson kormányfői beiktatása óta az angol font folyamatosan gyengült, az amerikai dollárral szembeni árfolyama például tegnap 34 éve nem látott mélypontra zuhant. Ez a trend törhetne meg a rendezett brit uniós kilépés kilátásba helyezésével, amit – mint azt a bevezetőben már kifejtettük – a részvénypiacok is örömmel fogadnának.

2. Trump kereskedelmi háborús tweet, 1364. rész

Jó, lehet, hogy ez a szám enyhe túlzás, de az kétségtelen, szinte nem múlik el nap, hogy az amerikai elnök ne posztolna olyat, ami befolyásolhatja az Egyesült Államok és Kína közötti vitát. Legutóbb például azon lamentált, hogy ha újraválasztanák őt (2020 novemberében), akkor is sokkal nehezebb lenne egyezségre jutni az ázsiai országgal, amiből az Equilor Befektetési Zrt. elemzői arra következtetnek, hogy szeretne a választások előtt megállapodni. Erősen kérdéses azonban, hogy ez a kommunikáció mennyire lehet sikeres a Kínával való tárgyalások során. Pekingnek ugyanis nem kell közelgő választásoktól tartania, tovább kivárhat, ezzel sokkal kedvezőbb alkupozícióba kerülhet az USA-val szemben. Ráadásul az amerikai elnök szavait nem szabad készpénzként kezelni, így akár az is elképzelhető, hogy Trumpnak nem célja a megegyezés a választásokig, csupán igyekszik azt kommunikálni a választók felé, hogy a tárgyalások még nehezebbé válhatnak a jövőben, ezért azok lefolytatására végképp alkalmatlanok lennének a demokraták.

3. Újabb ellenérv a Fed-lazítás folytatásával szemben

Ezúttal Eric Rosengren mondta azt, nincs meggyőzve arról, hogy a július végit követően szükség lenne újabb kamatvágásra az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed e havi ülésen, miután az amerikai gazdaság a világos kockázatok ellenére viszonylag erős maradt, s ha a vásárlók bizalma nem rendül meg, akkor 2 százalékos gazdasági növekedés várható és a fokozatos bérnövekedés is folytatódhat. Rosengren korábbi nyilatkozatai alapján centristának számít és nem ő az első a Fed döntéshozói közül, aki óvatos hangot üt meg. Ám a határidős árak alapján a piac még mindig biztosra várja a vágást, sőt 26 százalék esélyt ad annak, hogy annak mértéke 50 bázispont lesz.

4. Felállhat az olasz kormány

Az Öt Csillag Mozgalom 115 ezer párttagja szavazhatott arról, hogy támogatják-e a közös kormányalakítást a baloldali Demokrata Párttal. A szavazók 79 százaléka igent mondott erre, így megkezdődhet a kormányalakítás, amelyet Giuseppe Conte vezet majd.

5. 340 forintos euró?

Akár ezt is elképzelhetőnek tartják az Equilornál, miután úgy vélik, az euróval szemben középtávon a 335-340-es tartományt célozhatja meg a hazai fizetőeszköz jegyzése. Annak ellenére, hogy a forint tegnap jelentősen erősödött az uniós pénzhez képest, árfolyama a 330 forintos szint alá került, s szerda délelőtt már a 329-es szintet ostromolta.

6. Nagyot nőtt a Pannergy profitja

Az első félév kedvező időjárási viszonyainak és optimális üzemelésének köszönhetően a PannErgy Csoport első félévi hőértékesítése 24 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, 8 százalékkal felülmúlva a vezetőség prognózisát. Ezen belül a második negyedévben 68 százalékos volt a gyarapodás, ami annak köszönhető, hogy a napi átlaghőmérsékletek alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbiaknál. A társaság első féléves konszolidált árbevétele 30, az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) pedig 27 százalékkal nőtt éves alapon. A pénzügyi műveletek és a devizahatás kedvező irányú változásának köszönhetően az első féléves nettó profit 603 millió forintot ért el szemben a tavalyi 24 millióval. A kedvező gyorsjelentés hatására a PannErgy-részvények kilőttek, a kereskedés első órájában 4 százalékot meghaladó pluszban álltak.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás