Friss árfolyamok >>

Váratlan jegybanki irányváltás- szétkapkodták a részvényeket

2018. november 29. 11:12:00 – Fellegi Tamás
Meglepő fordulatot lehetett észlelni tegnap a Fed elnökének beszédében, a befektetők úgy értékelték, hogy hamarabb véget érhet a kamatemelési ciklus, így aztán széttépték az amerikai részvénypiacot. Ázsia már nem volt ilyen lelkes, Európa is csak mérsékelten. Nálunk a Richter emelkedik, a forint erősödik. Ismét esik az olajár.

Az amerikai tőzsdék tegnap gyengélkedtek az október eleje óta kialakult eső trendnek megfelelően, de aztán a mi időnk szerint este 6 körül nyilatkozott Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, és azt mondta, hogy a kamatszint közeledik az egyensúlyi állapothoz. Konkrét számokat nem említett, de a befektetők ebből azt a következtetést vonták le, hogy talán nem is fogják 3,25-3,50 százalékig emelni a most 2,25 százalékos alapkamatot, és erre venni kezdték a részvényeket, mint a cukrot.

S&P 500, nagyot húztak rajta
S&P 500, nagyot húztak rajta

Az S&P 500 index 2,3 százalékkal ugrott meg 2744 pontig, a Nasdaq Composite pedig 3 százalékkal, 7291 pontig. Az elmúlt közel két hónapban jócskán meggyötört részvények közül az Apple 4, az Amazon és a Netflix 6 százalékkal emelkedett, a Facebook azonban csak egy százalékkal tudott feljebb kapaszkodni.

Ázsiában már messze nem volt ilyen nagy a lelkesedés: kisebb pluszok alakultak csak ki, viszont a kínai indexek estek, a legfontosabb, a Sanghaj Kompozit 1,3 százalékkal.

Európában a főbb piacok közül Párizs vezeti a listát egy százalékos emelkedéssel, a többiek ennél valamivel kisebb mértékben erősödnek. Maga a BUX nem egy táltos: 0,1 százalékkal van csak feljebb, 39 700 ponton. A Richter 1,4 százalékkal emelkedik 5440 forintig, a Mol közel fél százalékkal gyengül 3154 forintig, az OTP kisebb mértékben esik 11 390 forintig, a Telekom egy forintot emelkedik 453.5 forintig.

Az előző napok gyengélkedés után ma kissé erősödik a forint, 323 az euróhoz képest, és tovább folytatja napok óta tartó erősödését a török líra, 5,87-et kell belőle adni egy euróért.

Brent olaj. Egész hónapban esett
Brent olaj. Egész hónapban esett

Újra esik az olajár: a Brent 58 dollár, a WTI 49,60, az október eleji csúcshoz képest a harmadát vesztette el az ár.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás