Friss árfolyamok >>

Újabb kiugró eredmény az OTP-től

2019. november 8. 11:01:00 – Csabai Károly
14 370 forinton cseréltek gazdát a bankpapírok arra, hogy a legnagyobb hazai hitelintézet ismét pozitív adatokat tett közzé, ezúttal a harmadik negyedévéről. Az OTP Bank-csoport idei háromnegyedévi korrigált adózott eredménye 313,1 milliárd forint lett, 19 százalékkal lett több az egy évvel korábbinál.

E kiugró növekedést Bencsik László vezérigazgató-helyettes alapvetően két tényezővel magyarázta a mai sajtótájékoztatóján. Az egyik, hogy az idén megvásárolt bankok 19 milliárd forinttal gyarapították a nyereséget, a másik pedig a nagyon pozitív gazdasági környezet. A külföldi leányok egyébként már az OTP-csoport eredményének a felét adják, részben az akvizíciók, részben pedig az ukrán és orosz leányaik növekedése miatt.

Ám ezek nélkül is 12 százalékkal nőtt volna az adózott eredmény. Mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy míg a bank bevételei – egyedi tételek nélkül – éves alapon 18 százalékkal nőttek, addig a működési költségei csak öt százalékponttal kevesebbel, 13 százalékkal.

A MÁP Plusz ellenére növekvő betétek

S a bank kilátásai is bíztatóak, miután a Société Généralétől megvásárolt szerb leánybank eredményei a negyedik negyedéves adatokban már szerepelni fognak, miközben folyamatban van a franciák szlovén érdekeltségének a megvásárlása is.

Egyetlen negyedév alatt 5 százalékkal nőttek az OTP betétei, ebből a lakosságiak 2 százalékos gyarapodása Bencsik szerint azért figyelemreméltó, mert ebben az időszakban a Magyar Állampapír Plusz is rengeteg magánpénzt vonzott. A hazai megtakarítási piacon egyébként az OTP-nek sikerült megőriznie a 32 százalékos részesedését.

A többi szegmensben pedig növelte a súlyukat. A jelzáloghitelekből 20 százalékkal többet folyósítottak az előző év azonos időszakához képest, aminek következtében e hiteleknél immár több mint 30 százalékos az OTP részesedése. A bank erős az államilag támogatott hitelek nyújtásában is. A családi otthonteremtési kedvezmények több mint 70 százalékát nála igénylik az ügyfelek, míg az OTP 124 milliárd forintnyit folyósított a piacon összességében 277 milliárd értékben kihelyezett babaváró hitelekből, ez 45 százalék körüli piaci hányadnak felel meg. Összességében a bank fogyasztási hiteleinek az összege 37 százalékkal nőtt, ezen belül a személyi kölcsönöknél az OTP részaránya immár csaknem 40 százalékos.

A vállalati hitelpiacon is bővülés

A volumenek növekedésének tudható be, hogy a bank nettó kamatbevétele éves alapon 15 százalékkal bővült. A jelentős hitelkihelyezés és portfoliójavulás ellenére az Equilor Befektetési Zrt. intő jelnek tartja, hogy a nettó kamatmarzsok idén július-szeptember között jelentősen, 31 bázisponttal csökkentek a 2018 harmadik negyedévéhez viszonyítva. Kiugró volt a díj- és jutalékbevételek 26 százalékos éves emelkedése is.

A vállalati hitelpiacon a 14,6 százalékos 2018 végi részesedését az OTP 0,1 százalékponttal, 14,7 százalékra növelte idén szeptember végére, alapvetően itt is a támogatott konstrukcióknak – lásd a Magyar Nemzeti Bank NHP+ programjának – köszönhetően.

Az első kilenc hónapban megfigyelt dinamika alapján a vezetőség módosította az eredeti elképzeléseit. Csökkentették a romániai bankadó várható hatását, valamint emelték a várható hitelállománya és a működési költségei növekedési ütemét.

Az Equilor szerint a legnagyobb hazai hitelintézet jó úton halad egy újabb rekordév felé és látható, hogy mind a magyarországi, mind a leánybanki tevékenysége dinamikusan emelkedik. Az utóbbi időszakban ráadásul a bevételei növekedési dinamika jóval erőteljesebb, mint a költségeié, miközben a nem teljesítő hitelek aránya is rohamosan csökken.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás