Friss árfolyamok >>

Új részvénnyel kereskedhetünk a tőzsdén, új piacon

2018. december 4. 11:00:00 – Fellegi Tamás
Mai nappal aktívvá vált a BÉT Xtend piaca, elsőként a Megakrán részvényeivel lehet kereskedni rajta. Az európai piacok gyengélkednek, noha tegnap Amerika magasan zárt. Tovább csökkent a 10 éves amerikai kötvényhozam.

A Megakrán kereskedésének elindítása ünnepélyes becsengetéssel. Forrás: BÉT
A Megakrán kereskedésének elindítása ünnepélyes becsengetéssel. Forrás: BÉT

Ünnepélyes kereskedésindító csengetéssel kezdte meg első kereskedési napját a Budapesti Értéktőzsde középvállalati igényekre szabott Xtend piacán a platformon elsőként megjelenő vállalat, az emeléstechnikai megoldásokkal foglalkozó Megakrán Nyrt. A Megakrán novemberben hozta meg közgyűlésén a zártkörű tőkeemelésről szóló döntést, amelynek során újonnan kibocsátott részvényeket regisztrált a BÉT Xtend piacára. A tranzakcióban, amelynek összértéke 678 millió forint volt, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 40 százalékos mértékben, az egyéb intézményi és magánbefektetők mintegy 30-30 százalékos mértékben vettek részt.

A részvény induló ára 3702 forint. A BÉT vezető részvényei ma alig mozdulnak: a Richter teljesen ledolgozta reggeli gyengélkedését, az OTP és a Telekom kismértékben emelkedik 11 720 illetve 452 forintig, a Mol alig mozdul.

Európában ma kisebb, fél százalék alatti mínuszok mutatkoznak a tegnapi jelentős amerikai emelkedés után, ahol az S&P 500 index egy százalékkal emelkedett 2790 forintig, ezzel átugrotta a 200 napos (piros) és az 50 napos (kék) mozgóátlagot egyaránt. Novemberben volt már egy ilyen nap, amikor a 200 napos fölé került, akkor lefordult utána a piac, most természetesen nyitott kérdés, hogy megkapaszkodik-e fölötte.

S&P 500
S&P 500

A Nasdaq Composite másfél százalékkal emelkedett, viszont nem érte el a 200 napos mozgóátlagot, ami érthető is, hisz főként a nagy technológiai, internetes részvények estek sokat október eleje óta, ezek a Nasdaq-on meghatározók. Az ár a kékkel jelzett 50 napos mozgóátlagon állt meg, amely épp keresztezte a 200 napost lefelé, ami az eső trend indulásának jele szokott lenni.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

Az eső trend folytatódása ellen szól ugyanakkor a 10 éves amerikai államkötvény hozamának további csökkenése 2,95 százalékig. Mindenesetre izgalmas hónap ígérkezik az amerikai piacokon, sokan Mikulás-ralit várnak.

10 éves amerikai államkötvény hozama
10 éves amerikai államkötvény hozama

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás