Friss árfolyamok >>

Trump-Hszi: a semminél jobb, vagy egy csodálatos barátság kezdete?

2018. december 3. 15:02:00
Jónak látszó hír érkezett a hétvégi G-20 találkozóról, a tőzsdék látszólag kitörő örömmel fogadták. A pénz– és tőkepiacokon a kockázatosabb eszközök ára ma valósággal száguld, de a kommentárok egy része is bizakodó. De csak egy része. Van, aki épphogy minimumról beszél, más azért aggódik, mi lesz április 1. után.

Donald Trump karikírozó, nyolc méter magas, felfújható kakas egy kínai gyár udvarában.  Itt gyártják a Trump-csibéket, amelyeket 3000 jüanért (kb. 125 ezer forintért) árulnak. A január 28-án beköszöntő holdújévkor az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a kakas éve kezdődik. (MTI/EPA/Csu Csün)
Donald Trumpot karikírozó, nyolc méter magas, felfújható kakas egy kínai gyár udvarában.  (MTI/EPA/Csu Csün)

A G-20 találkozó talán legfontosabb része a Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai vezető közötti szombati megbeszélés, vacsora volt. Itt lényegében arról egyeztek meg, hogy tovább tárgyalnak a vámokról, technológiákról, szellemi termékekről és a többi vitás kérdésről, és addig is 90 napig nem emelik tovább a vámokat. Egyfajta tűzszünetet kötöttek.

A Marketwatch szerint patthelyzet alakult ki az USA és Kína közötti kereskedelmi vitában. Donald Trump amerikai elnök egyébként még vasárnap is kiadott egy Twitter-üzenetet, amelyben azt írta, a kínaiak beegyeztek az amerikai kocsik 40 százalékos vámjának csökkentésébe és megszüntetésébe. (Amint az első hozzászólás epésen megjegyzi: Aha, jól felhajtod, aztán megünnepled, amikor sikerül megint csökkenteni.)

Emellett Európában ma az autógyárak részvényei emelkednek őrült ütemben, mivel a BMW, a VW és a Daimler vezetői az USA-ba utaznak, hogy Trump elnökkel találkozzanak. Elképzelhető, hogy valamiféle különalkut próbálnak kötni vele.

Trump Twitter-oldala
Trump Twitter-oldala

Persze benne van a pakliban, hogy a következő 90 napban sem sikerül majd megegyezni a kínaiakkal. “A semminél jobb” – mondják a fanyalgók a mostani helyzetről.

Eredmény a közös nyilatkozat

A G-20 államok vezetői is kiadtak egy közös nyilatkozatot, bár ebben állítólag most tényleg több a kérdés, mint a válasz. De ilyen konfliktusok mellett, mint a kereskedelmi vita, a Khashoggi-gyilkosság vagy az ukrán-orosz fegyveres konfliktus, ez a közlemény egy minimumszintű kompromisszumot takar. Néha az is eredmény, ha a hasonló találkozókon egyaránt születik ilyen nyilatkozat.

A német Faz.net értékelése szerint amikor a nyugati demokratikus országok vezetői diktatúrák vezetőivel találkoznak, amikor Nyugaton is előre törőben a nacionalizmus, akkor minden kis eredménynek örülni kell. Úgy látják, hogy a jelenlegi nagyhatalmak és az erős feltörekvő riválisok között egyre nehezebb az érdekviszonyokat kiegyensúlyozni.

Sok a dudás a csárdában

De ez a “multipoláris”, azaz több hatalmi központú világ hátulütője: ahol nincs igazi hangadó, ott sok karmester jöhet egyszerre. (Vagy ahogy nálunk mondják, több dudás lesz egy csárdában.)

Vlagyimir Putyin orosz elnök meg nyilatkozása Ukrajnával kapcsolatban azonban nagyon negatív volt: kizárta a békét a jelenlegi ukrán vezetéssel. Az orosz elnök másban is alakított. Miközben Mohammed bin-Szalmán szaúdi trónörökös a világ vezetőinek csoportjában az újságíró-gyilkosság fényében érthető módon háttérbe szorult, Putyin pacsival és kézfogással üdvözölve őt. (Lásd a nap képét.)

Mitől mennek az árfolyamok?

A tőzsde általában már a jövőt, a jövőbeli kilátásokat árazza be, néha látszólag jól, néha rosszul. Akkor a tőzsdei befektetők kollektív tudása most jónak értékeli a találkozó eredményeit? Nem biztos. Amerikai tőzsdei kommentárok utalnak arra, hogy az árfolyamok már a G-20 találkozó fontosabb része előtt felmentek a múlt héten.

Mégpedig alighanem azért, mert az amerikai jegybank szereplőt betöltő Fed vezetői “galamblelkű” (“dovish”) megnyilatkozásokat tettek. Ezzel csökkentek a kamatemelési sorozat várható mértékére való várakozások, ami jó a tőzsdéknek, más kockázatos befektetéseknek.

Mi lesz április 1-jén?

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a fejlemény mindenképp pozitív, és hozzájárulhat egy év végi, esetleg januári ralihoz. Ám nagyobb emelkedéshez tartósabb megállapodásra is szükség lenne.

Amikor újra közeledik majd a most elhatározott tűzszünet április 1-jei vége, ismét nagy nyomás helyeződhet majd a részvényekre.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás