Friss árfolyamok >>

Trump és a WizzAir a befektetők fókuszában

2019. november 13. 11:20:00 – Csabai Károly
Ma eldőlhet, hogy az amerikai elnök újabb fél évvel elhalasztja-e az európai autógyártók vámjaival kapcsolatos döntést – ahogy azt a piac várja tőle. Lassan lecsengenek a tőzsdei cégek gyorsjelentései, érdemes lesz figyelni, hogyan reagálnak a befektetők a WizzAir ma reggel közzétett, rekordprofitot rejtő adataira.

Alig mozdultak az amerikai tőzsdeindexek kedden, a Dow Jones stagnált, az S&P 500-as és a Nasdaq Composite enyhén emelkedett. Nem úgy az ázsiaiak, amelyek már kivétel nélkül mínuszban – méghozzá masszívban – nyitották a szerdát, miután a hongkongi válság nemcsak az ország börzéjének a barométerét vitte több mint 2 százalékos negatívumba is, hanem a japán és a kínai is járt fél-egy százalék közötti bukóban. Nem csoda, hogy az európai tőzsdeindexek – köztük a BUX – is kipirosodtak. Az arany árfolyamára rányomja a bélyegét a dollár erősödése – a sárga nemesfém ugyanis a zöldhasúval ellentétesen szokott mozogni –, egyelőre nem tud elemelkedni az 1460 dolláros szint közeléből, még az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kimenetelét övező bizonytalanság fokozódása ellenére sem. Ez utóbbira az olajárak már jobban reagáltak, mindkét főbb fajta (az északi-tengeri Brent és az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI) is fél százalék körüli mértékben gyengült. A forint pedig ismét egyre közelebb kerül az újabb történelmi mélypontjához, euróval szembeni árfolyama szerda reggel már a 335-ös szintet karistolta.

De lássuk, vajon milyen események mozgathatják a hét közepén a pénz- és tőkepiacokat.

1. Trump ismét háborús üzemmódba kapcsolt

Az amerikai elnök kedden a New York-i Gazdasági Klubban tartott beszédében az amerikai gazdaság erejét dicsérte, s újabb vámtarifa-emelésekkel fenyegette meg Kínát, arra az esetre, ha nem sikerülne egyetértésre jutniuk az amerikai tárgyalóknak Pekingben. Bár azt mondta, hogy a megbeszélések első szakasza bármikor sikeresen lezárulhat, ázsiai partnerét újfent azzal vádolta meg, hogy szerinte tisztességtelen kereskedelmi elveket követ. Amellett, hogy a megegyezés elmaradása esetére Trump a kínai portékákra már kivetett vámok lényeges emelését helyezte kilátásba, a világ többi országát is megfenyegette, mondván, más országokat is pluszterhekkel sújtanak majd, ha „rosszul bánnak” az USA-val. Amely tavaly decemberben 250 milliárd dollár értékű kínai importárura 25 százalékos vámot vetett ki, majd később további 15 százalékos sáppal sújtott 112 milliárd dollár értékű kínai portékát. Trumpnak egyébként ma kell döntenie az európai autógyártók vámjaival kapcsolatban, de a várakozás szerint további fél évvel elhalaszthatja a döntést.

2. Újabb elnöki össztűz a Fed-re

Merthogy Trump az amerikai jegybank szerepét betöltő intézményt sem kímélte, mondván, a kamatpolitikája versenyhátrányt okoz az amerikai gazdaságnak, miközben újfent hangoztatta a negatív kamatok szükségességét. A Fed július végén kezdte meg a „ciklus közbeni kiigazítást”, amely lényegében kamatcsökkentési sorozatot takart, azóta minden kamatdöntő ülésen 25-25 bázispontot vágtak. E trend törhet meg a következő, december 11-ei ülésen, legalábbis a határidős kamatmegállapodásokból arra lehet következtetni, hogy a Fed nem viszi még lejjebb az irányadó rátáját – vélhetően ez indíthatta Trumpot az újabb verbális támadásra.

3. Technikai recesszió küszöbén Németország

Bár a Destatis ma reggel közzétett végleges adata szerint a német fogyasztói árindex éves szinten 1,1 százalékkal nőtt, az Eurostat módszertana szerint számított, harmonizált infláció mindössze 0,9 százalék volt. Ennek fényében különösen érdekes lehet a holnap reggel érkező, harmadik negyedéves német GDP-adat. Ha ugyanis az – az előzetes várakozásoknak megfelelően – negyedéves alapon ismét csökkenést mutat, akkor beköszönt a technikai recesszió Európa legerősebb gazdaságában.

4. Pazar WizzAir-gyorsjelentés

Ma reggel hozta nyilvánosságra első féléves üzleti éve adatait a WizzAir, amelyek rekordprofitot rejtettek, a 371,5 millió eurós nyereség 87 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A légitársaság kihasználtsága 94,6 százalékos volt az időszak alatt. A jó eredményeknek köszönhetően a menedzsment 335-350 millió eurósra szűkítette azt a sávot, amelyen belülre várja a jövő márciusban záruló üzleti éve profitját, miközben bevételei 20 százalék feletti növekedését várja.

Több tőzsdei nagyágyú – Európában a Deutsche Post, a Continental és az Infineon, az Egyesült Államokban a CBS – kedden rukkolt elő a június-szeptember közötti gazdálkodási adataival. Míg az öreg kontinens cégei nem okoztak csalódást, addig az amerikai médiaóriás felemás eredményekről számolt be.

Ma még a Cisco Systems adataira érdemes figyelni, amelyek az amerikai tőzsdezárás után érkeznek.

5. A 3G Capital megvenné a ThyssenKrupp lift-üzletágát

A Kraft és a Burger King eladása után most tehát vásárolna a magántőke-alap, méghozzá a ThyssenKrupp lift-üzletágát. Nem lesz könnyű dolga, hiszen nagy a konkurencia, számos cégnek – köztük a Kone finn liftgyártónak, a Blackrocknak és egyes információk szerint a japán Hitachinak – is fáj a foga a német cég legértékesebb részlegére.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás