Friss árfolyamok >>

Történelmi csúcsra jártak az SAP-részvények

2019. április 24. 18:53:00 – Csabai Károly
Bár a Mol és a Richter részvényei jóvoltából a BUX 43 563,38 ponton történelmi csúcson zárt, egy nappal követve az amerikai S&P 500-ast és a Nasdaqot, a nap tőzsdei sztorijának mi az SAP ma közzétett gyorsjelentését követő befektetői reakciót tartjuk.

A német szoftvergyártó ugyanis lendületesen kezdte az idei évet, felhőalapú szolgáltatásainak bevételei január-március között éves alapon 45 százalékkal nőttek, több mint 6 milliárd euróra rúgó teljes forgalma pedig közel 16 százalékkal. Ennek láttán a menedzsment meg is emelte a következő évekre vonatkozó profitvárakozásait, igazolva, hogy nagyon is komolyan gondolják a haszonkulcsaik javítását célzó új, ambiciózus középtávú céljaikat.

Kérdés, mire ez a nagy hajcihő, ha a piaci tőkeértéke alapján Európa legnagyobb technológiai vállalatának eredményadatai hemzsegnek a mínuszoktól. Működési vesztesége 136 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd 25 millió eurós nyereséggel. Ám ha azt vesszük, hogy ez az ára a bíztató jövőnek, akkor már más a leányzó fekvése. Az SAP ugyanis nem kevesebb, mint 886 millió eurót költött az átalakítására, márpedig ez a jelentős költség egyszerinek tekinthető.

Így már máshogy tekinthetünk arra is, hogy adózás utáni eredménye is 108 millió eurós mínuszt mutatott, szemben az egy évvel korábbi 708 milliós plusszal. Csakhogy ezek a nemzetközi számviteli szabályok szerint (IFRS) összeállított adatok, márpedig elemzők szerint az úgynevezett non-IFRS mutatók jobban tükrözik a valós helyzetet. Ezek szerint az SAP üzemi eredménye 19 százalékkal, közel 1,5 milliárd euróra, adózott eredménye pedig 25 százalékkal, 1 milliárd 80 millió euróra kúszott fel.

A non-IFRS számítás szerint egyébként még pazarabb negyedévet produkált a cég felhőalapú szolgáltatások üzletága, a bevétele 48 százalékkal nőtt, közel 1,6 milliárd euróra, ami mérföldkő a cég történetében: a szoftveróriás e szegmensének forgalma először haladta meg a másfél milliárd eurót. Változatlan árfolyammal számolva a növekedés üteme 41 százalék volt.

Az SAP-nál immár arra számítanak, hogy működési nyereségük változatlan árfolyamon és a non-IFRS számítás szerint idén 9,5-12,5 százalék közötti mértékben, 7,85-8,05 milliárd euróra emelkedhet, miután a menedzsment emelte a korábban 7,5-11,5 százalékos sávban meghatározott növekedési prognózisát.

Úgy tűnik, e kilátások megdobogtatták a befektetők szívét, vételeikkel új történelmi csúcsra lökték a német szoftvergyártó részvényeit. A tíz perccel délután 4 óra előtt a frankfurti tőzsdén elért 116,16 eurós rekord 14 százalékkal haladta meg a papírok előző napi záró árát. S bár az ilyenkor szokásos korrekció bekövetkezett, még így is 12,55 százalékos pluszban, 114,62 eurós fejezték be a szerdai kereskedést.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás