Friss árfolyamok >>

Tengernyi vörös a tőzsdéken – Trump, OTP, gyorsjelentések

2019. július 18. 11:42:00 – Eidenpenz József
Ma is rossz a hangulat a tőzsdéken Donald Trump kijelentései és egyes gyorsjelentések miatt. A BUX index azonban emelkedni tud, főleg a Richter, valamint az OTP miatt, amelyet felminősítettek. Gyenge viszont a forint. Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Ázsiát is elérte a zuhanás csütörtökön - fotó: EPA / Roman Pilipey
Fotó: EPA / Roman Pilipey

Pirosban vannak a tőzsdeindexek mindenütt, az európai és ázsiai mutatók is többnyire fél-egy százalékos mínuszban járnak. A BUX indexnek sikerül 0,3 százalékos pluszt hoznia, a Richter és az Opus másfél százalékkal megy fel, az OTP stagnál, a Mol kissé esik.

1. Trump odavágott

Alaposan elromlott tegnap este a tőzsdei hangulat, miután Donald Trump elnök lehűtötte a kedélyeket a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban. Az S&P 500 index mintegy 0,7 százalékos gyengüléssel zárt.

2. Sorban jönnek a gyorsjelentések

Jönnek a gyorsjelentések sorban Amerikában, általában jók, de nem mindig. Tegnap a Netflix csalódást okozott (lásd lejjebb). Európában a SAP német szoftvergyártó eredménye nem lett jó, hat százalékos mínuszban van. A Bank of America tegnap hozta a várakozásokat, az IBM pedig valamivel jobb is volt azoknál. Ma folytatódik a sor, például a Morgan Stanley és a Philip Morris következik.

“Az S&P500-at kitevő vállalatok 10%-a tette közzé mostanra negyedéves gyorsjelentését, amiből egyelőre az látszik, hogy az elmúlt negyedévekhez hasonlóan továbbra is felülteljesítik az elemzői egy részvényre jutó profitvárakozásokat… Eközben Németországban továbbra is borús vállalati fronton a kép” – írta az Erste Befektetési reggeli hírlevele.

3. Gyenge a forint

Tegnap 326,95 forint is volt egy euró, fél éves mélypont közelébe süllyedt a forint. De ma is 326,60 körül jár.

További árfolyamok itt láthatók

4. Felminősítették az OTP-t

Tegnap a Moody’s felminősítette az OTP hosszú lejáratú forintbetétjét, valamint javította az OTP Jelzálogbank kibocsátói besorolását. A Mol célárát a Goldman Sachs 3800 forintról 3700-ra csökkentette, azonban továbbra is optimisták, az ajánlás vételi maradt – írta reggel a KBC Equitas.

5. Zuhan a Netflix

A Netflix számai elmaradtak a várttól, a papír ma jókora, tíz százalék körüli mínusszal nyithat. A fő probléma, hogy a cég az áremelések miatt előfizetőket veszített. De a befektetők attól is tartanak, hogy miután két nagy sikerű sorozat is távozik az internetes tartalomszolgáltató és filmkészítő óriástól, nagyon megnőnek majd a műsorgyártási költségei. Vagy lemarad a konkurensektől.

6. Megvolt a Libra-meghallgatás

A héten is folyamatosan a Facebook Libra nevű, tervezett kriptodevizáját szidták, Donald Trumptól a jegybankelnökig, az amerikai pénzügyminiszterig. Majd a Szenátus előtt is volt erről egy meghallgatás. A kriptodevizák eközben és ez után nagyot zuhantak. Ma is kevéssel tízezer alatt van a bitcoin ára. Nemrég még a 14 ezret kerülgette.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás