Friss árfolyamok >>

Szépen kereshetett, aki hitt az Alteoban

2019. november 11. 17:30:00 – Csabai Károly
Az alternatív energiaszolgáltató tőzsdei részvénye 40 százalékkal kerül többe most, mint 2017 elején, amikor megkezdődött a társaság hároméves stratégiájának megvalósítása. Ebből az alkalomból érdemes visszatekinteni, alaposabban beleásni magunkat a részletekbe.

Ma napközben 2,2 százalékos pluszban is állt az Alteo Nyrt. tőzsdei részvénye. Így fogadták a befektetők, hogy az alternatív energiaszolgáltató közzétette, az idei első háromnegyedévét az előző éviéhez képest több mint 40 százalékkal magasabb árbevétel mellett csaknem két és félszer testesebb profittal zárta.

Abban, hogy az Alteo-csoport 2019 kilenchavi forgalma 17,9 milliárd forint lett, a villamosenergia- és a földgáz-kiskereskedelem, valamint a hő- és villamosenergia-termelés növekedése elsősorban mellett a befejeződött beruházások és felvásárlások játszottak közre – derül ki a tőzsde honlapján ma reggel nyilvánosságra hozott befektetői prezentációból.

Finisben a stratégia

Az egy évvel ezelőtti 1,1 milliárddal szemben ezúttal 2,8 milliárdos konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (ebitda) mögött pedig főként az energiatermelési és a kiskereskedelmi tevékenység dinamikus növekedése, valamint az Alteo tulajdonába került, Bőny térségben található 25 megawattos (MW) szélerőműpark belépése áll.

Végéhez közeledik a 2017-ben kijelölt hároméves stratégia végrehajtása, amely keretében a Wallis Asset Management Zrt. közel 64 százalékos tulajdonában lévő vállalat eddig összesen 20 milliárd forintot meghaladó befektetést, illetve fejlesztést valósított meg. A megújuló energiát hasznosító erőművi portfóliója hozzávetőleg 45 megawatt kapacitással bővült, miközben megszerezte a Zugló-Therm Energiaszolgáltató Kft.-t, amely az Alteo szabályozási központjának rendkívül fontos elemévé vált.

Eredményes K+F+I

A hároméves program alatt az Alteo összesen 1,1 milliárd forint összegű K+F+I programot is végrehajtott ­– ez szeptemberben zárult le –, amelyre az alternatív energiaszolgáltató félmilliárd forint támogatást nyert el. E projekt keretében tavaly augusztusban megkezdte az üzemszerű termelést egy villamosenergia-tároló rendszer.

Fontos szolgáltatási szerződéseket is sikerült kötnie az Alteonak, meghosszabbította például a TVK-Erőmű Kft.-vel meglévő hosszú távú üzemeltetési és karbantartási szerződését, valamint tető alá hozta az erőmű fő- és segédberendezéseinek élettartam-hosszabbításra vonatkozó vállalkozói kontraktust.

Üdítő kivétel

Fejlesztéseihez forrásokat a már említett állami támogatás mellett az Alteo a piacról is bevont. A sok NER-es cég között üdítő kivételt jelentett, hogy a korábban már több sikeres kötvénykibocsátást lebonyolított társaság is részt vett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési kötvényprogramjában. Az októberben 8,8 milliárd forint értékben kibocsátott papírjainak közel felét, 4,3 milliárdnyit az MNB már az aukción lejegyezte, majd a másodlagos piacon további 1,65 milliárd értékben vásárolt – így csaknem teljes egészében kipipálta azt, a program által biztosított lehetőséget, miszerint a jegybank az elsődleges és a másodlagos piacon egy sorozatból maximum 70 százalékos értékig is vásárolhat.

Jó tőzsdei befektetésnek bizonyultak az Alteo részvényei, hiszen azok ma mintegy 40 százalékkal magasabban forognak, mint a 2017-19-es stratégia megvalósításának megkezdése előtt. Ezen belül különösen az utóbbi egy év volt eredményes, aki ugyanis tavaly novemberben vásárolt az energiacég papírjaiból, az közel 25 százalékos árfolyamnyereségre tehet szert.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás