Friss árfolyamok >>

Sokadszor is bedobták, hogy most már tényleg megegyeznek Kínával

2019. november 15. 11:06:00
Kivárás, illetve kisebb mínuszok jellemezték a csütörtöki kereskedést a nemzetközi tőzsdéken, pénteken némileg optimistábban indult a nap. Az amerikaiak sokadszor is beígérték a kereskedelmi tárgyalások lezárását. Fontos adatok jönnek délután, amelyek tovább lendíthetik a piacokat, de akár meg is törhetik a lendületet.

Indexcsökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, igaz nem kell komoly zuhanásra gondolni, hiszen 0,1-0,5 százalék közötti mínuszokat láttunk. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX minimális, 1,94 pontos emelkedéssel, 43 218,28 ponton zárt csütörtökön. A tengerentúlon is hasonló folyamatok voltak, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,47 ponttal, gyakorlatilag nulla százalékkal 27 783,12 pontra visszacsúszott. Az S&P 500-as mutatója 2,72 ponttal, 0,09 százalékkal feljebb mozdult, és 3096,76 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 3,08 ponttal, 0,04 százalékkal alacsonyabb lett, és 8479,02 ponton zárt.

Pénteken az európai piacokon mérsékelt 0,3 és fél százalék közötti pluszokat láthattunk péntek reggel, a magyar piacon a BUX a csütörtöki értéke körül áll. Kis mértékben erősödött az OTP (13810) és a Mol (3014), míg a Richter (5735) gyengüléssel kezdte a hét utolsó kereskedési napját.

Lássuk melyek a legfontosabb piacmozgató információk.

1; Célegyenesben a kereskedelmi tárgyalások
Sokadszor is elhangzott a fogadkozás, hogy most már tényleg mindenben megállapodtak a felek, és hamarosan aláírhatja az USA és Kína a kereskedelmi háborút lezáró egyezményt. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow azt mondta, hogy nagyon közel járnak a megállapodáshoz, hozzátette a kérdéses pontokról folyamatosan tárgyalnak, a partnerekkel videókonferencián tartják a kapcsolatot. Igaz a nyilatkozatból úgy tűnik, hogy továbbra sem sikerült lezárni a legfontosabb kérdést, vagyis a szellemi tulajdon védelmét.

2; Növekedési kockázatokat lát a Moodys
A világgazdaság várhatóan nem süllyed recesszióba a következő két évben, de a legnagyobb globális növekedési kockázat továbbra is a kereskedelmi viszályok eszkalálódása - közölte a Moodys Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő 30 oldalas prognózisa szerint a globális hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító G20-ak körében 2020-ban átlagosan 2,6 százalékos lesz a gazdasági növekedés. Ez megfelel a Moodys által a G20-csoportban 2019 egészére várt GDP-növekedésnek.
A cég szerint a G20-térség együttes átlagos növekedése 2021-ben 2,8 százalékra gyorsul. A csoportátlagon belül azonban a magasan fejlett ipari gazdaságok GDP-növekedése a Moodys várakozása szerint az idén 1,6 százalékos lesz, 2020-ban 1,4 százalékra lassul.
Erre némileg rímel, hogy a Reuters felmérése szerint 30 százalékról 25 százalékra csökkent annak az esélye, hogy egy éven belül recesszió köszöntsön be az eurózónában, azonban továbbra is számos növekedési kockázat áll fenn: a kereskedelmi feszültségek, illetve a Brexit.

3; Az amerikai kiskereskedelmi adatokra érdemes figyelni
A fogyasztói hangulat egyik markáns jelzője a kiskereskedelmi forgalom alakulása. A múlt hónapban az Egyesült Államokban meglepő módon visszaesett a vásárlási láz, most viszont mérsékelt növekedést várnak a szakértők. Egy esetleges negatív meglepetés viszont a mostani optimista hangulatot akár meg is fordíthatja a tőzsdéken.

4; Remek számokat közölt a 4iG
A 4iG Nyrt. az év első háromnegyed évében 1,69 milliárd forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi, mintegy 292 milliós veszteség után, idei, 25,18 milliárd forintos konszolidált bevétele pedig 161,3 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakit nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján - közölte a társaság csütörtökön.
A növekedést a befektetők is díjazták, egy százalékos pluszban kezdett pénteken a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.

5; Megemelte a várakozásai a Walmart vezetősége
Az amerikai székhelyű cég gyorsjelentésében a vártnál jobb egy részvényre eső igazított eredményről számolt be, 1,16 dollárt keresett a cég a várt 1,09 dollárhoz képest, ez 7 százalékos éves növekedésnek felel meg, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyan a negyedéves bevétel számok enyhén elmaradnak a várt 128,7 milliárd dollártól, de a jelentett 128 milliárd dollár így is 2,4 százalékos éves növekedést jelent. Különösen erős volt a cég az Egyesült Államokban, ahol 3,2 százalékos volt a boltonkénti éves növekedés. A pénzügyi évre a menedzsment már enyhe profit növekedést vár, míg korábban a csökkenést sem zárták ki, az elemzők itt 0,3 százalékos emelkedést várnak. Idén ez már a második várakozás emelés, és a várakozásaik szerinti pozitív karácsonyi szezon növelheti a nyereséget. A hír hatására jelentős emelkedéssel nyitott a részvény árfolyama, azonban nap végére a negatív tartományba csúszott.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás