Friss árfolyamok >>

Sok múlik most Trumpon

2019. június 27. 11:07:00
A tőzsdék egyértelműen a hétvégi G20-as csúcsra várnak. Ha ott pozitív fejlemények lesznek a kereskedelmi háború kapcsán, akkor a jövő héten vélhetőleg újraindul a hegymenet. Abban az esetben viszont, ha nem közelednek az álláspontok akkor július eséssel indulhat.

Több érdekes hír, és információ is napvilágot látott, amelyek hatással lehetnek a piaci folyamatokra. Ezek közül kiemelkedik a hétvégén tartandó G20-as csúcsértekezlet, ahol tárgyalóasztalhoz ül ismét Donald Trump és Hszi Csin-ping. Arra gyakorlatilag nincs esély, hogy megállapodással záruljon a találkozó, ám annak hangulata és az utána következő kommunikációt kiemelt várakozás előzi meg. A befektetők és elemzők egy része úgy látja, hogy rövid távon komoly piacmozgató hatása lehet a tárgyalásoknak. Mi az amire ezem túl érdemes figyelni? Az alábbiakban összefoglaljuk.

1; Trump fenyeget, a minisztere nyugtat

Donald Trump és Hszi Csin-ping Japánban a 19 legnagyobb gazdaságot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport csúcstalálkozójának alkalmából találkozik. Elemzők arra számítanak, hogy az amerikai és a kínai elnök újabb tűzszünetet köt, így az Egyesült Államok mégsem vet ki pótvámot a maradék, évi 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkekre, és újraindítják a kereskedelmi tárgyalásokat.

Trump elnök szerdán jelezte, hogy kereskedelmi megállapodás hiányában kész nagyon jelentős pótvámok kivetését elrendelni, de bízik abban, hogy a pekingi vezetés egyezséget akar kötni. Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a CNBC amerikai hírcsatornának kijelentette, hogy a két ország közel áll a megállapodáshoz. "Az út nagyjából 90 százalékát megtettük, és úgy gondolom, hogy be tudjuk fejezni" - mondta.

2; Kilőtt a Micron

Az amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq 0,32 százalékot emelkedett, míg az S&P 500 0,12 százalékot , a Dow Jones pedig 0,04 százalékot csökkent. Az ázsiai piacok összességében pluszban zártak, és az európai nyitás is pozitív volt. Visszatérve a tengerentúlra, a szerdai kereskedésben az energiaipari és a technológiai vállalatok részvényei teljesítettek a legjobban. Ezzel szemben az ingatlanszektor, valamint az egészségügyi és a kommunikációs szolgáltató vállalatok részvényei gyengén szerepeltek. A nagyvállalatok között a nap egyik nyertese a Micron Technology chipgyártó részvénye volt több mint 13 százalékos plusszal, miután a vállalat javította a chipkeresletre vonatkozó második féléves előrejelzését. A General Mills árfolyama azonban 4,4 százalékos mínuszban állt annak folytán, hogy negyedéves eladási adatai elmaradtak a várakozásoktól.

3; Újabb hibát találtak a Boeing problémás gépénél

Újabb lehetséges hibát találtak a Boeing 737 MAX típusú repülőgépeken - jelentette be szerdán az amerikai repülésbiztonsági hivatal (FAA). Az FAA nem hozott nyilvánosságra részleteket, csupán annyit közölt, hogy szoftverhibáról van szó, a hivatal egyben felszólította a repülőgépgyárat a hiba kiküszöbölésére.

Amerikai lapértesülések szerint a hibára először a múlt heti szimulációs teszteken derült fény, majd a pilóták ezt a próbarepülések során is megerősítették. Az FAA jelentéséből azonban nem egyértelmű, hogy vajon az eredeti hiba maradt-e meg, vagy annak kijavítása után keletkezett újabb probléma a szoftverben. A The Wall Street Journal című lap magukat megnevezni nem kívánó bennfenteseket idézve arról írt, hogy a Boeing szakemberei most egyszerű szoftver-módosítással próbálkoznak, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy teljes cserére lesz szükség.

Az FAA szóvivője szerint a hivatal szorosan figyelemmel kíséri a Boeingnél zajló munkafázisokat, de egyelőre nem tud semmiféle konkrét határidőt megjelölni az érintett géptípusok újbóli forgalomba állítására.

4; Tovább robog a 4iG

A tőzsdén szereplő informatikai vállalat ismét óriási megrendelésről adott hírt. A 4iG Nyrt. 2,679 milliárd forintos megrendelést nyert el az MVM-csoporthoz tartozó MVMI Informatikai Zrt. közbeszerzési pályázatán – közölte a vállalat. A szerződés két évre szól, irodai IT eszközök beszerzésére és szervizelésére.
A tegnapi tőzsdezárást követően publikált információ ugyanakkor nem rengette meg a részvény árfolyamát, az a csütörtöki kereskedésben csak minimálisan, 0,4 százalékkal erősödött.

5; Elfogyott a szabad magyar munkaerő

Ismét 4,5 millió felett volt a foglalkoztatottak létszáma a március-májusi háromhónapos időszak átlagában, amire legutóbb tavaly augusztus-októberben volt példa. Az egy évvel korábbihoz mérve 43 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Minden eddiginél alacsonyabbra, a 2010-es közel 12 százalékról 3,4 százalékra csökkent a munkanélküliség szintje, miközben tartósan 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon – jelentette ki Varga Mihály a KSH legfrissebb adatait kommentálva.
A hír egyrészt örvendetes, hiszen a magyar gazdaság erejét mutatja. Amiatt ugyanakkor még okozhat fejfájást, hogy az elmúlt évek erőteljes bérkiáramlását tovább emelheti, ez pedig ahogy az elmúlt hónapokban körvonalazódik magasabb inflációt eredményezhet. Az áremelkedés üteme ugyan most is a jegybanki célsáv felett alakult, bár a monetáris tanács eddig nem igen reagált. Nagy kérdés, hogy a bérinflációs nyomás meghatja-e Matolcsy Györgyéket, vagy továbbra is kitartanak az ultralaza monetáris politika mellett. Ha az utóbbi forgatókönyv valósul meg, akkor tartós lehet a mostani gyengébb forintárfolyam.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás