Friss árfolyamok >>

Sok lett az izgalom a magyar gyógyszergyár körül - oda kell figyelni

2019. február 3. 14:47:00
Gyakorlatilag ugyanott zárt pénteken a budapesti tőzsde, mint az előző hét végén. A monetáris tanács döntése volt a fő attrakció, a legtöbb izgalom a Richter körül volt - és a jövő héten is rájuk kell figyelni.

Emelkedő forgalom mellett egy hajszálnyit erősödött, gyakorlatilag stagnált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten. A BUX 40 973 ponton zárt pénteken, 28 ponttal, 0,07 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.A részvénypiac heti forgalma meghaladta a 57,5 milliárd forintot, míg az előző heti 52,3 milliárd forint volt. A vezető részvények a héten az OTP kivételével erősödtek.

Matolcsyék voltak a reflektorfényben

Az Equilor Befektetési Zrt. tőzsdei elemzésében kiemelte a fontosabb makrogazdasági eseményeket, így például a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülését, ahol a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a monetáris kondíciókon. Az MNB közleménye nem tartalmazott lényeges, új információt, bár a globális konjunktúra tartós romlása lefelé mutató kockázatot jelenthet a külső inflációs környezetre, de ezen folyamatokat a tartós magyarországi inflációs tendenciák szempontjából értékeli a jegybank.

Az Equilor várakozásai szerint legkorábban márciusban lehetnek fontos bejelentések, amikor az inflációs folyamatok függvényében elindulhat a monetáris politika normalizációja. Elsőként az FX-swap állomány csökkentéséről határozhatnak, ugyanakkor az első kamatemelésre csak a negyedik negyedévben kerülhet sor.

A Richter volt a főszereplő - jövő héten is ők lesznek?

Az elemzésben a BÉT vezető részvényei közül részletesen beszámoltak a Richterről, ugyanis szintén kedden tette közzé jelentését a Richter Vraylar készítményének amerikai forgalmazója, az Allergan. Bár a bevételi és nyereségsoron sikerült meghaladni az előzetes várakozásokat, a menedzsment pesszimista az idei első negyedévre vonatkozóan. A Richter szempontjából fontos, Vraylar értékesítési számai a vártnak megfelelően alakultak, a negyedik negyedévben 150,5 millió dolláros bevételt sikerült elérni, amely éves alapon 71,6 százalékos, negyedéves alapon 9 százalékos növekedés. 

Pénteken a Richter visszavonta az általa kifejlesztett Efgratin márkanevű, daganatos betegeknél alkalmazott gyógyszerének törzskönyvezési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). A héten a Richter árfolyama 1,91 százalékkal erősödött, pénteken 5870 forinton zárt, a heti forgalma meghaladta a 9,15 milliárd forintot.

A Richter csütörtökön teszi közzé 2018-ra vonatkozó I-IV. negyedéves konszolidált jelentését.

Csak az OTP esett a nagyok közül

A Magyar Telekom ára 1,08 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 469 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 1,64 milliárd forint volt.

A Mol árfolyama a héten 0,67 százalékkal erősödött, pénteki záróára 3284 forint volt, heti forgalma több mint 9,20 milliárd forint volt.

Az OTP 1,29 százalékkal gyengült, a hét utolsó kereskedési napján 11 500 forinton zárt, heti forgalma 30,83 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3932,27 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 13,27 ponttal, 0,34 százalékkal alacsonyabban.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás