Friss árfolyamok >>

Róma ma is égett, 3000 alatt a Mol

2018. okótber 8. 18:51:00 – Eidenpenz József
Az olaszok és a kínaiak egyaránt sokat tettek a rossz tőzsdei hangulatért, de az internetes cégekkel kapcsolatos befektetői bizalom is alaposan megingott. A BUX még egész jól megúszta, de a Mol beesett 3000 alá. Gyengült a forint, a “trópusi Trump” jó választási eredményét kedvezően fogadták a piacok.

Drive through a Mol Fresh Corner Drive töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án.
MTI Fotó: Marjai János
Drive through a Mol Fresh Corner Drive töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János

Rossz volt a tőzsdék hangulata ma is, Matteo Salvini olasz pártelnök megnyilatkozása lejtőre küldte az eurót, amikor ellenségeinek nevezte az EU vezetőit. A német feldolgozóiparból is kedvezőtlen számok érkeztek.

Az euró/dollár áttörte az 1,15-ös szintet, a DAX index pedig a 12 000 pontos határt, ami kiadós, 1,4 százalékos esés. A francia, brit és más nyugat-európai indexek is csúnya, kicsivel egy százalék feletti mínuszban végeztek. (Pedig a gyengülő euró jót szokott tenni az európai, főleg a német részvényeknek.) Az olasz 2,4 százalékot zuhant.

A rossz hangulatot egyébként már hajnalban Kína megalapozta, ahol csökkentették a bankok tartalék-képzési kötelezettségeit. Ennek a gazdaságélénkítő lépésnek azonban – valószínűleg inkább kívánt, mint nem kívánt – mellékhatása a kínai jüan leértékelődése is, ami rontja a vetélytársak versenyképességét. Kína állítólag ezzel kompenzálja a vámháborúban őt ért hátrányokat. A Shanghai Composite index ennek ellenére 3,7 százalékkal zuhant.

Tovább száguld a Konzum

Európában is, az USA-ban is nagyon adják az internetes társaságok részvényeit: a Nasdaq Composite index 1,6 százalékkal esett, miközben a Dow Jones vagy az S&P 500 csak 0,6 százalékkal. A német TechDax 3,6 százalékot zuhant.

Itthon a BUX index fél százalékos esése még viszonylag jónak mondható, főleg, hogy a lengyel WIG 20 index 1,8 százalékos mélyrepülést produkált. A Mol 1,4 százalékkal 2980-ra esett, az OTP 0,4 százalékkal 10 150-re erősödött, a Richter egy százalékkal 5165-re ment le. A Konzum újabb 8,7 százalékos száguldást produkált.

További árfolyamok itt láthatók

A forint gyengült, 1,2 forinttal 325,60-ra emelkedett az euró árfolyama.

Morzsolódó OTP

Borús a kép a magyar piacon az Erste Befektetési reggeli technikai elemzése szerint. “A BUX index lefordult a 200 napos mozgóátlagról és ezzel egy korrekció vette kezdetét. A 37 044 pontnál húzódó szint már elesett, a következő erősebb támasz 36 097 pontnál látható” – írták. Az OTP-árfolyamot lassú lemorzsolódásként jellemezték, bár 10 000-nél erős támasszal.

A Richternél “kritikus szintnél az árfolyam”, 5170 forint alatt csak 5000 a következő támasz. A Magyar Telekom is nyomás alatt van, 396 forint környékén egy támaszszinttel. Egyedül a Mol halad szép emelkedő trendcsatornában.

Drágul a cukor, a kávé

Az ellentmondásokkal teli vasárnapi brazíliai választás után az ellenfelei által “trópusi Trumpnak”, sőt “kis Hitlernek” is nevezett jobboldali ex-tábornok, Jair Bolsonaro vártnál nagyobb arányú vezetése alapvetően tetszett a befektetőknek.

A brazil tőzsdeindex közel négy, a brazil reál közel két százalékos pluszban van. A tőzsdék rendszerint sokra értékelik a kiszámíthatóságot és a bizonytalanság megszűnését.

A cukor, a kávé és a kakaó, fontos brazil exportcikkek ára is 1,5-2,9 százalékkal emelkedik. (Ha a brazil reál gyengül, az rendszerint lefelé nyomja ezen cikkek dollárban mért árát is, és fordítva.)

Megugrott a gázár, olcsóbb az arany

Az olaj fél százalékos mínuszban van az Iránnal kapcsolatos enyhébb amerikai hangvétel miatt, de azért így is a négy éves csúcsok közelében. Az amerikai földgáz viszont négy százalékkal drágul. A nemesfémeket csúnyán elintézték, az arany 1,4 százalékkal esett megint 1200 alá, az ezüst 2,4 százalékos mínuszban van.

Bár Kolumbusz Kristóf valójában 1492. október 12-én fedezte fel Amerikát, az előtte levő hétfőn, azaz ma tartanak neki ünnepet az USA-ban. A kötvénypiac ugyan zárva, a részvény– és árupiacok azonban nyitva vannak. Ennek ellenére a pénteken kialakult magas kötvényhozamokat erősen kárhoztatják a rossz részvénypiaci hangulatért.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás