Friss árfolyamok >>

Pihenőnap szerdán? – ez várható ma a pénz- és tőkepiacokon

2019. június 12. 11:33:00 – Csabai Károly
Úgy tűnik ugyanis, az előző napok szárnyalása után a tőzsdék ma kifújják magukat, magyarul, enyhe negatív korrekciót hajtanak végre. De Trump is adott szabadnapot, nem is egyet, hanem többet a kínaiaknak, egészen a június 28-29-én esedékes G20-as csúcsig ugyanis jegeli a tárgyalásokat. Más kérdés, hogy a ma ezerrel folytatódó kánikulában valószínűleg mindenki inkább a szó szerinti hűsítést igényelné. Más jelek is uborkaszezonbéli napra utalnak.

A török nemzeti lobogó és az Aranyszarv Metróhíd az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, a Boszporuszon. MTI Fotó: Cseke Csilla
A török nemzeti lobogó és az Aranyszarv Metróhíd az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, a Boszporuszon. MTI Fotó: Cseke Csilla

Hat nap után a hetediken, kedden megpihentek az amerikai indexek, s ezt látva a ma kinyitott ázsiai és európai tőzsdék is kifújták magukat, aminek láttán a BUX is – bibliai hasonlattal így lehet összefoglalni a börzék indexeinek negatívumait. Az olajárak is lefelé sasszéztak, csaknem 2-2 százalékos mínusszal az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 52, míg a Brent típusú 61 közelébe érkezett. Az általános esés közepette megszokott módon csak a nemesfémek drágultak, az arany unciája az 1340 dolláros, az ezüsté a 15 dolláros szinttel kacérkodik. A forintnak viszont túl nagy falat volt az euróval szembeni 320 alatti szint, már 321 forintnál kezdte a mai napot, ami nem bővelkedik a befektetésekre ható eseményekben. De azért szemezgessünk a rendelkezésra álló menüből.

1. Trump újabb aranyköpése

Ami hát persze, hogy a Twitteren olvasható, miszerint az alacsony amerikai infláció gyönyörű dolog, hogy aztán ismételten nyomást gyakoroljon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-re, lazítson már monetáris gyeplőjén, mondván, az amerikai gazdaság súlyos hátrányt szenved a magas jegybanki kamatok miatti erős dollár okán. Pedig a zöldhasú május végétől már sokat gyengült az euróval szemben, ma reggel az uniós pénz egysége 1,134 dollárt ért – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas. Hogy merre megy az USA fizetőeszköze, az attól is függ, hogy a ma délután nyilvánosságra kerülő inflációs adatok lassulnak-e, ahogyan azt az elemzők várják, például az 1,9 százalékos szintre. A kínaiak egyébként e téren is ellentétes irányba mozognak: pénzük a vártnál nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal romlott májusban, alapvetően a sertéshús 18 százalékos drágulása miatt, aminek következtében a fogyasztói árindex 15 hónapos csúcsra robogott.

2. Apple, Alphabet: mit nekünk Kína!

Merthogy megszületettek a B tervek arra az esetre, ha a kereskedelmi háború elfajulna – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Az „almagyár” elsődleges gyártási partnere, a Foxconn kapacitása 25 százalékban az ázsiai országon kívül található, ezért úgy véli, képes akár a teljes gyártást Kínán kívül elvégezni. A Foxconn lehetséges célpontja ebben az esetben India, illetve Wisconsin állam lehet, ahol a közelmúltban már egy 13 ezer főt foglalkoztató létesítmény építéséről sikerült megegyeznie.

De a Google anyacége, az Alphabet is a termosztát és a szerver hardver gyártását Kínából máshová készül áttelepíteni. Az alaplapok gyártását már korábban Tajvanba vitte, hogy elkerülje a 25 százalékos büntetővámot a cég.

3. Kamatot csökkenthet a török jegybank

Aminek a líra erősödése ágyazhat meg. Murat Cetinkaya, a török jegybank elnöke már áprilisban jelezte, hogy hajlik a monetáris lazításra, pedig akkor még gyengébb szinteken tanyázott az ország fizetőeszköze. Más kérdés, hogy az elemzők többsége még mindig úgy véli, az alapkamat marad a jelenlegi, 24 százalékos szintjén.

4. A Citigroup kiűzetett a japán kötvényparadicsomból

Legalábbis átmenetileg, csütörtöktől ugyanis egy hónapig nem vehet részt a távol-keleti ország állampapír-aukcióin. Ez a halmazati büntetés a 133 millió jenes bírság mellett, amit az amerikai illetőségű bankház azért kapott, mert tavaly októberben a lezárás szándéka nélkül adott megbízásokat határidős állampapír-ügyletekre, ezzel befolyásolva a befektetőket.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás