Friss árfolyamok >>

Pénzesőt vár a piac az EKB-tól

2019. szeptember 12. 11:00:00
A befektetők megnyugvással vették tudomásul, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború nyugvópontra jutott, noha az egyértelmű, hogy a megegyezés továbbra is távolinak tűnik. A két fél kölcsönös gesztusai viszont reményt adnak a későbbi megegyezésre az elemzők szerint. Csütörtökön a leginkább várt esemény az EKB kamatdöntő ülése lesz.

Erősödéssel zártak szerdán a fontosabb amerikai részvényindexek, az S&P 500 0,72 százalékos, a Dow Jones 0,85 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 1,06 százalékos pluszban fejezte be a napot. Csütörtökön felfele mozdultak az ázsiai tőzsdék mutatói is, és az európai piacokon is pluszos nyitást láthattunk.

Úgy tűnik a viharfelhők egyelőre elvonultak, ám számos olyan történés van, amit kiemelten figyelemmel követnek a befektetők. Lássuk a csütörtöki nap legérdekesebb információit.

1; Az EKB-n a világ szeme

Ma délután tart kamatdöntő ülést az Európai Központi Bank, fontos bejelentésekre kerülhet sor. Az Equilor elemzőinek várakozása szerint 10 bázisponttal csökkenhet a betéti kamatszint, bejelenthetik a nettó eszközvásárlások újraindítását, várhatóan októbertől, illetve többszintű betéti kamatrendszert vezethetnek be.

A döntéshozók között nincs teljes egyetértés az újabb monetáris stimulus szükségességét illetően, de a július végén tartott kamatdöntő ülés közleményében egyértelműen utaltak a közelgő kamatvágásra. A 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón megismerhetjük a jegybank frissített makrogazdasági prognózisait is, mind a növekedésben, mind az inflációs folyamatokban erőteljesek a lefelé mutató kockázatok.

2; Elhalasztja a vámok bevezetését Trump

Az amerikai kormányzat két héttel elhalasztja a kínai termékekre kivetett büntetővámok október 1-jére tervezett bevezetését - közölte Donald Trump amerikai elnök szerda este Twitteren. Azt írta, hogy a döntést Liu He kínai miniszterelnök-helyettes kérésére hozta meg, és "azért, mert a Kínai Népköztársaság a 70. évfordulóját ünnepli". Hozzáfűzte, hogy a halasztást "a jóakarat gesztusaként kell értelmezni".

Az amerikai kormány október 1-jétől 25-ről 30 százalékra megemelve az eddigi tarifát mintegy 250 milliárd dollár értékű kínai árura, de elsősorban nem fogyasztási cikkekre vezette volna be a vámot. Október elején amerikai és kínai tisztségviselők Washingtonban tartják a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóját.

Peking szerdán bejelentette, hogy néhány amerikai árut egy éven keresztül mentesít a büntetővámok alól, igaz, agrártermékek - köztük a legnagyobb exportáruk, a szójabab és a kukorica - nem szerepelnek közöttük. Erre reagálva Trump szerdán a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: ez gesztus volt a kínaiaktól, akik helyesen cselekedtek.

3; Jelentősen lassult a német infláció

Jelentősen lassult az infláció augusztusban Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett végleges, az előzetessel megegyező adatsorának tanúsága szerint. Augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg júliusban 1,7 százalékos emelkedést mértek.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak augusztusban. Júliusban havi szinten 0,5 százalékkal nőttek az árak. A gyakran változó energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,4 százalékkal nőtt, míg havi szinten 0,1 százalékkal csökkent augusztusban.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 1,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben viszont 0,1 százalékkal csökkent augusztusban. Júliusban éves bázison 1,1 százalékkal, havi szinten pedig 0,4 százalékkal nőtt az uniós harmonizált fogyasztói árindex. Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

4; Csak minimálisan tudott erősödni a forint

Szerdán történelmi mélypontra jutott a forint az euróval szemben. Egyelőre úgy tűnik, hogy legfeljebb kisebb korrekcióra lehet számítani, mint komolyabb erősödésre. A hazai gazdaságpolitikai szereplők megnyilvánulásai, és a nemzetközi folyamatok sem segítik egyelőre a magyar fizetőeszközt.

Az euró 331,73 forinton forgott hét órakor, 64 fillérrel csökkent az árfolyama a szerda esti 332,37 forinthoz képest. A dollár árfolyama 301,91 forintról 301,16 forintra, a svájci franké pedig 303,97 forintról 303,15 forintra gyengült.

5; Leépít a BAT

Tevékenységének áramvonalasítása keretében 2300 munkavállalóját építi le a British American Tobacco (BAT) brit multinacionális dohányipari vállalat szerte a világban. Az értékesítési árbevétele alapján a világ második legnagyobb dohányipari vállalata csütörtökön jelentette be, hogy a jövő év januárjáig mintegy 55 ezer alkalmazottjának kevesebb mint 5 százalékát, 2300 embert bocsát el.

Az egyebek között a Lucky Strike, a Dunhill, a Kent és a Rothmans cigarettát gyártó vállalat arra készül, hogy egyszerűsíti szervezetét, így kevesebb vezetőre lesz szükség. Ennek megfelelően az elbocsátandók mintegy 20 százalékát teszik majd ki különböző szintű vezetők.

A fogyasztói szokások változásának eredményeként csökkent a kereslet a hagyományos dohánytermékek iránt a fejlett országokban, helyette az elektromos cigarettákat vásárolják. A British American Tobacco jelezte, hogy jobban akar alkalmazkodni az új szokásokhoz, és a takarékoskodás révén felszabaduló tőkét az elektromos cigarettákhoz hasonló új termékek fejlesztésére fordítja.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás