Friss árfolyamok >>

Odaszögezték az eurót 318-hoz, limittel zuhan a Plotinus

2019. január 23. 11:20:00 – Eidenpenz József
Az európai indexek szerény emelkedést tudnak felmutatni, pedig a tervezett kínai kiadásnöveléseket alapvetően jó hírnek tekinthetjük. Az amerikai indexek is kissé felfelé tartanak a határidős piacon az esti nagy vérengzés után. A BUX kissé süllyed, a forint stabil.

Miután Kína gazdasága 18 éve nem látott alacsony mértékben bővült, a mai hírek arról szólnak, hogy az állami kiadások növelésével szeretnék a konjunktúrát javítani. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy az európai részvényárfolyamokat érdemben javítsa, feltehetően azért, mert a hét elején is szó volt már róla.

Kontinensünkön az indexek inkább jelképes mértékben emelkednek, a Stoxx 600 index például kevesebb mint egy ezrelékkel. A német DAX 0,1 százalékkal süllyed, a francia CAC ugyanennyivel felfelé tart, a briteknél 0,3 százalékkal süllyed a vezető index.

Tegnap az USA-ban elég csúnya esés volt, az S&P 500 1,4, a Nasdaq indexe 1,9 százalékkal zuhant. A Marketwatch a Goldman Sachs elemzőit idézi, akik szerint politikai bizonytalanságok, a kereskedelmi vita és az elhúzódó amerikai államigazgatási válság viszi még lejjebb a részvényárfolyamokat. Pedig a piac alapvetően “túladott”.

A határidős amerikai indexek is enyhe, 0,2 százalék körüli pluszban vannak, európai társaikhoz hasonlóan.

Fontos szinten a forint

Itthon a BUX index negyed százalékkal esik, ugyanennyivel megy le az OTP is, 11 670-re. A Mol 0,3, a Richter 0,8 százalékkal süllyed, 3240, illetve 5725 forint. A Telekom egy százalékkal felfelé tart, a Plotinus limittel (majdnem 20 százalékkal) zuhan. (A kis papírok tündökléséről és bukásáról ma it írtunk.)

További árfolyamok itt láthatók

Az euró/forint pár napja nem nagyon mozdul el a 318 forintos szintről, rövid ideig alatta is járt. Ezt az értéket a technikai elemzők fontosnak tartják abból a szempontból, hogy további erősödés vagy gyengülés következik-e. Ez már a tavaly nyár eleji nagy forintgyengülés előtti állapot.

Hullámvasúton a bankok

Az olaj megint felfelé tart, fél százalék körüli mértékben, de tegnap este elég csúnyát szánkázott lefelé. Emelkednek a nemesfémek is, pedig a dollár alig mozdul.

Európában az olajcégek és az autógyárak esnek, a légitársaságok, egyes bankok és az RWE konszern emelkednek. Az Ingenico francia pénzügyi vállalkozás és a Metro Bank eredményeik miatt estek nagyot, de az európai bankszektor vélhetően már előző nap megkapta a magáét, azért állja a sarat ma viszonylag jól.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás