Friss árfolyamok >>

Nem tudott a Bitcoinra ráijeszteni Trump

2019. július 12. 19:03:00
Néhány napja az amerikai jegybank elnökének nyilatkozata után komolyan visszaesett a Bitcoin és más kritpoeszközök ára. Trump nyilatkozatára viszont nem, hogy esett volna az árfolyam, hanem egyenesen nőtt.

(Pixabay)
(Pixabay)

Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell a szerdai képviselőházi meghallgatásán tett egy fontos kijelentést, ami miatt a Bitcoin, és más fontos kriptoeszközök, így az Ethereum és a Ripple árfolyama is léket kapott. Ezek mindegyike jelentős, 10 százalék körüli zuhanást könyvelhetett el. Powell ugyanis arra szólította fel a Facebookot, hogy függessze fel kriptofizetéses projektjét a Librát. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy a projekt addig nem indulhat el, ameddig a súlyos fogyasztóvédelmi, adatvédelmi, és más pénzügyi kérdéseket nem sikerül tisztázni és megnyugtatóan szabályozni. A meglehetősen erős hangvételű üzenet határozottan megriasztotta a kriptoeszközök befektetőit.

"A Bitcoin egy semmi"

Csütörtökön Donald Trump is megnyilatkozott az ügyben, talán nem meglepő módon ő sem a kriptodevizák élharcosaként lépett fel. Egy esti Twitter üzenetben azt írta: "Nem vagyok nagy barátja a Bitcoinnak és a többi hasonló kriptoeszköznek. Ezek nem igazi pénzek, az árfolyamuk meglehetősen nagy kilengéseket produkál, és "nincs mögöttük semmi".

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a kriptoeszözök felhasználása is ingoványos területet jelent. Ezek a szabályozatlan eszközök „megkönnyíthetik a jogellenes magatartást, beleértve a kábítószer-kereskedelmet és más illegális tevékenységet…”.

Donald Trump azt is jelezte, hogy megdöbbentette amikor értesült a Facebook új projektjéről a Libra nevű krpitodevizáról. Szerinte ez bármennyire is csábítóan hangzik a befektetőknek, komoly kérdőjeleket vet fel az eszköz és annak megbízhatósága is. Szerinte, ha a Facebook bankká akar válni annak is megvan a maga jogi menete, amely feltételeket teljesítve megszerezheti a jogosítványokat akár belföldön, akár a nemzetközi piacon. Ehhez viszont a Facebooknak is minden banki szabályzatnak alá kell vetnie magát, és úgy kell viselkedniük, mint más bankoknak.

Másoknak sem tetszik a Libra

A politikai döntéshozók nem először nyilvánultak meg a Libra kapcsán azóta, hogy a Facebook ismertette ezirányú terveit. Az amerikai kongresszus a kriptoeszköz bejelentése után arra szólította fel a Facebookot, hogy függesszék fel a Libra fejlesztését addig, amíg a jogalkotók nem vizsgálták át alaposan a kriptovaluta hátterét, és nem mérlegelték a bevezetés lehetséges, globális pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásait. A képviselőház pénzügyi bizottságának demokrata párti vezetője levelében azt hangoztatta, hogy a Facebook globálisan olyan jelentős cég, hogy elvárható lenne, hogy egy megvalósítási tervet nyújtsanak be, amelyet a szabályozó szervek vizsgálhatnak és véleményezhetnek.

Úgy tűnik tehát, a Facebook az amerikai döntéshozók körében kihúzta a gyufát a Librával, hiszen nagyon régen volt olyan, hogy az elnök, a vele ellentétes párt képviselői és a jegybank is kritikával illesse egy amerikai vállalat terveit.

Aki viszont arra számított, hogy akár a Facebook, akár a kriptoeszközök árfolyama lejtőre kerül, az nagyot csalódott. A közösségi médiáról ismert vállalat árfolyama pénteken stagnált, néhány tized százalékkal gyengült a kurzusa. Ezzel szemben a Bitcoin kifejezetten jól teljesít hiszen az éjszaka 11 ezer dollárig eső árfolyam péntek délután 11700 dollárig szökött fel.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás