Friss árfolyamok >>

Minket is sújthat a hurrikán, lecsillapodtak az olaszok

2018. okótber 9. 18:58:00 – Eidenpenz József
Aggódnak ezért, aggódnak azért, de a tőzsdei árfolyamok csak megnyugodtak néhány napnyi esés után, és erősödni kezdtek, főleg Európában. A BUX is beállt a sorba, és Milánó, Varsó kivételével a legtöbb indexet túlteljesítette a kontinensen. Visszanyerte a forint, amit tegnap elveszített.

A National Oceanic and Atmospheric Administration fotóján egyszerre három hurrikán, Katia, Irma és José 2017 szeptember 8-án.
A National Oceanic and Atmospheric Administration fotóján egyszerre három hurrikán, Katia, Irma és José 2017 szeptember 8-án.

Nyögvenyelősen indult ez a nap is a tőzsdéken, de a végére egészen szépen magukhoz tértek, főleg Európában. Pedig legalább négy faktor van, ami miatt aggódni lehet, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, az olasz helyzet, a magas amerikai kötvényhozamok és az IMF szerint lassuló világgazdaság.

Négy eső nap után azonban már ideje volt egy emelkedőnek Nyugat-Európában, ahol a német DAX 0,3, a francia CAC 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,1 százalékkal ment fel. Az olasz index ma 1,1 százalékkal emelkedett és az oléasz kötvényhozamok száguldása is megállt.

Most az USA-ban bizonytalan az irány, az S&P 500 index éppen kevesebb mint két pontos, csak fél ezrelékes pluszban van. A Dow Jones ipari átlag hasonlóan minimális mértékben esik, a Nasdaq technológiai tőzsde indexe 0,3 százalékkal megy fel.

A Mol volt a motor

Itthon a BUX index langyos kezdés után 0,9 százalékot javított a végére, megelőzve a cseheket és a románokat, de kissé lemaradva a lengyelektől. A Mol-nak sokat köszönhet az index, amely két százalékkal 3040-re ugrott. Az OTP 0,4 százalékkal ment fel 10 190-re, a Richter pedig 0,3 százalékkal 5180-ra.

További árfolyamok itt láthatók

Megmozdult a Telekom is, 1,3 százalékkal 400-ra ment fel, a nyertesek között van a Waberer’s és a Konzum is. A forint a tegnapi gyengélkedés után ma erősödött, 324,20-ra, 1,2 forinttal esett az euró.

Hurrikánveszély van

A Michael hurrikán és az iráni export csökkenése miatt emelkedett az olaj ára, főleg a Brenté, egy százalékkal. Erősen emelkedik a réz, a cink, a kakaó, a kávé ára. Utóbbiakra a brazil választás lehetett jó hatással. (A grafikonon a cukor és a kávé amerikai tőzsdei ára.)

Cukor, kávé (Chart courtesy of StockCharts.com)
Cukor, kávé (Chart courtesy of StockCharts.com)

Az eBay húzza ma az amerikai piacot, nagy forgalom mellett négy százalékkal emelkedik, de hogy miért, igazából senki sem tudja. Múlt héten mindenesetre 18 havi mélyponton is járt a részvény, időszerű volt egy kis korrekció. Hasonló a helyzet a Tesla részvényénél, amely egy hét alatt esett mintegy húsz százalékot előzőleg, ma pedig öt százalékkal emelkedik egy 430 dolláros célár nyomán (Macquarie).

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás