Friss árfolyamok >>

Megszületett az új BUX-rekord, nem adnak a világ legnagyobb olajtársaságából

2019. november 18. 18:14:00
A tőzsdéken enyhe esés jellemző, de a BUX index új rekordot döntött. Már csak egy forintra van történelmi rekordjától az euró. Mintegy két éve beszélnek a Saudi Aramco olajipari óriás nemzetközi részvény-eladásáról és tőzsdére viteléről, de az utolsó pillanatban a szaúdiak úgy döntöttek, hogy megtartják maguknak.

Az Aramco központja Szaúd-Arábiában. Mennyit ér valójában? Forrás: Wikimedia Commons
Az Aramco központja Szaúd-Arábiában. Mennyit ér valójában? Forrás: Wikimedia Commons

Kivárás, óvatosság érződik a világ tőzsdéin, annak ellenére, hogy a kínaiak pozitívan nyilatkoztak a hétvégén a kereskedelmi tárgyalásokról. 2-3 ezrelékkel estek a nyugat-európai tőzsdék, az amerikai társaik lényegében stagnálnak, nem mennek sehová a pénteki rekorddöntések után.

A BUX index viszont 1,1 százalékkal emelkedett ma, 43 867,73 pontra. Ami új rekord, az előző, áprilisi csúcs csak 43 563 pont volt. A forint gyenge, az euró 335,40, alig egy forinttal van a szeptemberi csúcs alatt.

A hétvégén Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy mégsem fogja az USA-ban, Kanadában és Japánban értékesíteni a Saudi Aramco olajóriás részvényeit. Valószínűleg azért, mert az érdeklődés jóval elmaradt a várttól, és csak alacsony árat tudott volna elérni – derült ki a Bloomberg tudósításából.

A céget korábban 2000 milliárd dollárra értékelték. Pontosabban a részvények egy kisebb részét tervezték eladni olyan áron, amelyen ennyit ért az egész társaság. De szombaton kiderült, hogy csak 1600-1700 milliárd dollárra értékelik a befektetők az árazás alapján az olajtitánt. (Ez 30-32 szaúdi riál részvényenként, 1 riál=0,2667 USD.)

Túl drága lett volna?

A hírügynökség által idézett szakértők szerint a nyugati befektetők nem szeretnének felárat fizetni az európai, észak-amerikai olajmultik árazása felett. Az Aramco részvénye például ezen az áron, figyelembe véve a várható osztalékot is, 4,4-4,7 százalékos osztalékhozamot fizet majd.

A Royal Dutch Shell esetében ugyanez 6,4 százalék, a Exxon Mobil Corp pedig majdnem öt százalékos osztalékhozammal forog. (Az osztalékhozam az egy részvényre jutó osztalék és a részvényár hányadosa.)

Megveszik ők maguk

Akkor ki fogja megvenni a részvényeket? Úgy tűnik, maguk a vagyonosabb szaúdiak, akikre a kormány némi nyomást is igyekszik gyakorolni ennek érdekében. A bankok pedig villámgyorsan igyekeznek lazítani a hitelezési feltételeken, hogy kölcsönből is lehessen fizetni a részvényvásárlást.

A részvény-értékesítéssel megbízott amerikai bankóriásoktól állítólag villámgyorsan visszavonták hétfőn a mandátumot (Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase). Azok pedig lemondták a hétre tervezett bemutatkozó rendezvénykörutat a befektetők felé. A szaúdiak azonban ezzel kizárnak számos tőkeerős intézményi befektetőt, például az amerikai nyugdíjalapokat a jegyzésből.

Olaj helyett részvényárat menedzselnek?

Az alacsonyabb árazáson túl csökkentik a felkínált részvénymennyiséget is, az alaptőke öt százalékáról 1,5 százalékra. Így valószínű, hogy a kibocsátás sikeres lesz, és a szaúdiak meg tudják venni az egész csomagot. Így talán az árfolyamra sem fog túl nagy nyomás neheződni a kibocsátás (IPO) után.

A jövőben Szaúd-Arábia inkább Aramco-részvénycsomagját fogja menedzselni, nem annyira az olajárat – írja a SeekingAlpha. A királyság korábban komoly befolyással volt az olaj árára, ez azonban ma már nincsen így. Az OPEC hatalma is csökkent, a leghangsúlyosabb termelővé ismét az USA vált.

(Korábbi cikkünk az Aramco-kibocsátásról.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás