Friss árfolyamok >>

Ma dönt a kamatról a Fed

2019. december 11. 11:30:00 – Csabai Károly
Az ülés eredményét ma este lehet megismerni, a piac azonban nem számít az irányadó kamatok változására. Ugyanakkor az utóbbi időben megjelent, viszonylag erős makrogazdasági adatok miatt érdemes lesz figyelni, mit mond Jerome Powell Fed-elnök a várható kamatpályáról a sajtótájékoztatóján.

Nem hatotta meg az amerikai tőzsdéket, hogy a Walls Street Journal információi szerint az amerikai kormány elhalasztaná a december 15-én tovább emelkedő kínai termékekre kivetett vámokat: enyhe mínuszban zárták a keddi napot, s a határidős tőzsdék is csak mérsékelt pozitív nyitást jeleznek előre ma délutánra. Az európai börzék eleinte kifejezetten optimistán álltak hozzá a ma várható fejleményekhez, a Fed kamatdöntő üléséhez, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról várhatóan érkező hírekhez, ám később mínuszba mentek át. Az ázsiaiak közül a kínai és a hongkongi a pozitív, a japán viszont a negatív tartományban zárt. Az arany valamivel az 1470 dolláros szint alatt lévő árfolyama meg sem rezdült, az olajé viszont a meglepően izmos amerikai készletadatokra 0,6-0,7 százalékkal esett. A forint euróval szembeni árfolyama a 330-331-es sávban poroszkált.

De lássuk, mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat.

1. A Fed kamatdöntő ülése

Egyértelműen az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény ma este véget érő kétnapos tanácskozása kívánkozik az élre. A piac arra számít, hogy ezúttal nem változik az 1,5-1,75 százalékos irányadó kamat. Ez azt jelentené, hogy befejeződhet a "ciklus közepi kiigazítás", amely során a Fed július 31-étől összesen 75 bázisponttal vitte le az alapkamatát. A döntést és a jegybank friss makrogazdasági prognózisait ma este 8 órakor ismerhetjük meg, míg a Fed elnöke, Jerome Powell fél 9-től indokol, ez különösen a jövőbeni kamatpályára vonatkozóan adhat fontos impulzusokat.

2. Emelkedő inflációs adatok

A kamatdöntő ülés előtt lát napvilágot az amerikai inflációs adat, ami az előzetes várakozások szerint 2 százalék lehetett novemberben, miközben októberben még 1,8 százalék volt. Ugyancsak ma az eurózóna is ismerteti a fogyasztóiár-indexét, ami az elmúlt hónapban éves szinten 1 százalék lehetett, 0,3 százalékkal magasabb, mint az októberi.

3. Gyengült a font

Arra, hogy a YouGov a december 12-ei brit parlamenti választások előtt végzett legfrissebb közvéleménykutatása szerint a konzervatívok előnye csökkent a korábbi felmérésekhez képest. Igaz, Boris Johnson pártja azért még így is többséget tudna szerezni, az eredmény azonban szoros lehet.

4. Hasít a Saudi Aramco

Pazarul debütált ma az olajcég részvénye a szaúdi tőzsdén, hiszen 10 százalékos plusszal nyitott, ennél többel nem is tudott volna, miután ez az ottani börzén érvényes napi limit. A Wall Street Journal értesülései szerint az Aramco vizsgálhatja egy ázsiai IPO lehetőségét is, amiatt, hogy viszonylag kisebb mennyiségű külföldi tőkét tudtak bevonni a szaúdi tőzsdén.

5. Bezuhant a 4iG részvényeinek árfolyama

Közel 25 százalékkal – tegnap 10-zet meghaladóan, ma pedig a tőzsdenyitás után már több mint 13-mal – gyengült a Jászai Gellért több mint 40 százalékos befolyása alatt álló informatikai társaság papírja arra, hogy a 4iG bejelentette, mégsem vásárolja fel  a T-Systemset. Az sem hatott csillapítóan, hogy a közleményben az is szerepelt, a T-Systems anyavállalata, a Magyar Telekom és a 4iG között korábban létrejött konzorciumi megállapodások megmaradnak, valamint a két cég továbbra is vizsgálni fogja az együttműködési lehetőségeket. A 4iG indokairól ugyanis csak spekulációk jelentek meg, amíg nem kapnak a befektetők bizonyosságot, addig a részvényárfolyam mozgása aligha indulhat felfelé.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás