Friss árfolyamok >>

Lassan tovább süllyedhet a forint, de rekordok várhatók az OTP-től

2019. szeptember 10. 15:10:00 – Eidenpenz József
Eddig a politikai csatározások adták az irányt a tőkepiacoknak, ősztől a jegybankoké lehet a főszerep. A Brexit halasztása, a kínai-amerikai tárgyalások sikere erősítheti a forintot, 325 környékére csökkenhet az euró ára. A Hard Brexit, a vámháború, recessziós félelmek 334-336 forintos eurót hozhatnak – mondja az Equilor. Újabb rekordok jöhetnek az OTP-től.

Az Equilor Befektetési Zrt. Piaci helyzete stabil. A Budapesti piaci árbevétel azonban már nem szignifikáns, jelentős súlya van Prágának, Varsónak is a cég életében – mondta el az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Szécsényi Bálint (az első képen). A Wood vált a legnagyobb magyar brókercéggé Budapesten, mert nem volt versenysemleges a piaci környezet.

“A határon túli szolgáltatókkal szemben a versenyhátrányunk továbbra is fennáll” – mondta a vezérigazgató. A Keler-díj, Beva-díj jelentősen emelkedtek, sok évig különadót kellett fizetni. Ez hátrányos helyzetbe hozta a hazai szolgáltatókat.

Az európai szabályozás is szigorú. Nem egészséges, hogy a prágai piacot a helyi cégek uralják, a magyart pedig a külföldiek. Jelzi, hogy valami még mindig nincsen rendben a hazai piacon – tette hozzá.

A megtakarítási piacon sok éve nem látott változások voltak az utóbbi időben. A Magyar Állampapír Plusszal végbement egy kamatemelés. Ezt egyfajta piaci kísérletnek is tekinthetjük. Az állam terhei ezzel az értékpapírral növekednek.

Nem érzékeljük a kockázatokat

A 2015-ös év kötvénypiaci botrányai óta megint nem érzékelik az emberek a kockázatokat. A valódi kamatszint sokkal alacsonyabb lenne a lakossági állampapírok kamatánál. Ez a magánbefektetők számára nagy hasznot jelent, de nem egy természetes folyamat eredménye. Látszik az ingatlanpiac konszolidációja is, az árak már nem emelkednek olyan mértékben, mint korábban.

Török Lajos vezető elemző szerint a politikai konfliktusok az idén nem oldódtak ugyan meg, de a szélsőséges pártok sem erősödtek tovább. A decemberi korrekció után a piacok magukhoz tértek. A korábbi jegybanki szigorítási próbálkozások után ismét úgy tűnik, hogy az ingyen pénz, az alacsony kamat továbbra is, újabb évekig velünk maradhat. A kereskedelmi háború is velünk van.

Trump és a bizonytalanság

Ezért inkább a defenzív részvényeket lehet érdemes felülsúlyozni. Az USA-ban prociklikus gazdaságpolitika van. A kereskedelmi háború már érezteti hatását a gazdaságban, nagy a bizonytalanság. Donald Trump pedig nem fogja csökkenteni a bizonytalanságot – hangzott el.

A reálgazdaságban ez a bizonytalanság nagyon nehézzé teszi a cégvezetők dolgát. Nem tudni, ha valaki befektet valahová, akkor Trump nem fogja-e tönkretenni politikájával. Például ha befektetnek valahol Ázsiában.

A Fed és az ingyen pénz

Jövőre viszont amerikai elnökválasztás lesz, és az elnöki szék az olyan államokban dőlhet el mindössze 70-80 ezer vokson, ahol Donald Trump korábban nagyon kevés vokssal, épphogy győzött. Ráadásul pont ezek az államok érdekeltek a Kínába irányuló szójaexportban, így valamilyen kompenzáció híján elfordulhatnak Trumptól.

Az USA-ban további kamatcsökkentésre számítanak. Amint megjelentek az első törésvonalak a tőkepiacokon, a Fed egyből lépett. “Belekommunikálta magát” egy olyan helyzetbe, ahol a piac újabb kamatvágásokat, ingyen pénzt vár. Így rövid távon a legnagyobb kockázat, hogy a Fed, amely elvileg a makroadatokra figyel, mégsem lép, nem csökkent kamatot.

Mindenki megsínyli a Brexitet

Az Egyesült Királyságban óráról órára változik, hogy mi történik a belpolitikában, a Brexit körül. A parlament például megtiltotta a Hard Brexitet, majd feloszlatták azt. Nincs határozott irányvonal, nem tudnak tervezni a gazdasági szereplők. Gyárak zárnak be, cégek menekülnek el.

Ezt Európa is megsínyli, egy olyan környezetben, amikor egyébként is recessziós veszélyek vannak. Fiskális intervencióra lenne szükség a monetáris politika kifulladásával, de ez csak egyes országokban működhetne. Egy német lazítás elég lenne az EU-nak, hogy beindítsa a gazdaságát.

Itthon minden rendben van?

Csütörtökön EKB-ülés lesz, ahol várhatóan új lazító intézkedéseket fognak bejelenteni. A gazdaságban ugyanis recessziós félelmek terjednek. Az európai bankok a negatív kamatoktól szenvednek. Ez a kamatmarzsokat is leszűkíti, a profitabilitás visszaesik. Nem-konvencionális monetáris politikai eszközökre lehet szükség.

Magyarországon csak a makroszámokat nézve minden rendben van. Az infláció az utóbbi pár adat alapján négy százalék alatt maradhat, nem szállt el. A növekedés erős, ha jövőre csökkenhet is. A három százalék feletti növekedést 2020-ban is reálisnak tartják az Equilornál.

Évi 5-6 forintos euródrágulás?

Miért nem gyűrűzött be a külföldi, főleg német gazdasági lassulás Magyarországra is? A nyugati cégeknek, főleg a gyengülő forint mellett, vélhetően még mindig jobban megéri Magyarországon gyárttatni, mert az olcsóbb, mint Nyugat-Európában – hangzott el.

Ez év végére 328 forint körüli eurót várnak, majd évi 5-6 forintos drágulást, vagyis lassú forintgyengülést, kiszámítható trendet. Így a jövő év végére 333 forintos euró valószínű. Az MNB politikájában nem várható változás.

Forintpániknak nyoma sincs

Korábban úgy tűnt, hogy az MNB nem fizethet sokáig alacsonyabb kamatot, mint a Fed. “Ez egészen abszurd időszak” – hangzott el. Most az MNB a külföldi jegybankok lazítása miatt mégis újra időt nyert. Ráadásul az importált infláció is nagyon alacsony, ami fékezi a hazai inflációt.

Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető szerint a forint gyengülése viszont távol állt attól, amit korábbi extrém helyzetekben tapasztaltak, nyoma sem volt pániknak. Nem akart senki gyorsan szabadulni a forinttól. A forintgyengülés ráadásul nem Magyarország-specifikus, más térségi országokban is hasonló figyelhető meg.

Mi erősítheti a forintot?

Júniusban kamatemelési várakozások voltak, ennek elmaradása, a nemzetközi kockázatkerülő hangulat miatt gyengült elsősorban rekordszintre a forint. A magas infláció miatt vélték sokan korábban a piacon, hogy kamatemelésre lenne szükség.

Hogyan tovább, mi lesz az irány? A Brexit további halasztása, a kínai-amerikai tárgyalások sikere erősítheti a forintot, 325 környékére csökkenhet az euró ára. A Hard Brexit, a vámháború folytatása, a recessziós félelmek erősödése 334-336 forintos eurót hozhat.

Kevés az esélye a 320 forintos eurónak

Mivel csak a bizonytalanság biztos, a legvalószínűbb, hogy a 327-332 forintos sávban marad az euró. Ennek ad a legnagyobb esélyt a brókercég. Egy nagyobb forinterősödésnek 320 környékére csak minimális esélyt adnak az idén, ahhoz mindennek nagyon jól kéne alakulnia.

A dollár erősödése jelentős részben a magas kamatkülönbözetnek köszönhető. Ezen kívül a dollár még mindig menekülőeszköznek számít, kockázatkerülő hangulatban rendszeresen megtalálják. Szinte minden világpiaci hír hat rá, a legtöbb most az erősödés felé mutat.

De Donald Trump igyekszik ezt kommunikációs politikájával megfékezni. Az Equilor mindenesetre arra számít, hogy a paritás (1:1) felé mozog az euró/dollár. Ezt viszont már nagyon nehéz lesz áttörni – mondta Buró Szilárd.

Újabb rekordok az OTP-től?

Az OTP még mindig a hazai tőzsde vezető cége, felülsúlyozásra javasolják. Az akvizíciókról várhatóan inkább az integrációra terelődik a hangsúly a következő 2-3 évben – mondta Török Lajos. A bank profitabilitása várhatóan nőni fog, rekordnyereségekről fog beszámolni. Ám nagyok a politikai kockázatok, és csökkenthetik a marzsokat az állami hitelprogramok.

A Telekomtól nagy változásokat nem várnak, alulsúlyozás az ajánlás. A kérdés a T-System eladásból befolyó pénzek felhasználása. A verseny is éleződik majd (UPC-Vodafone, Digi-Invitel). A Richterre is kissé pesszimisták, alulsúlyoznák, annak ellenére, hogy a cég várhatóan hozza majd a piaci várakozásokat. Nőhetnek ugyanis a költségek, csökkenhet a fedezeti hányad.

Élen az energia

A Mol marzsai rekord alacsonyak voltak az utóbbi időben, de innét emelkedés, elrugaszkodás várható. Így a brókercég elemzői optimisták a Mollal kapcsolatban, bár hangsúlyozzák, hogy az olajár kockázatot jelent.

Ami a külföldi részvényeket illeti, érdekes lehet még szerintük az Iberdrola spanyol energetikai cég, amely nagyon stabilnak, válságállónak bizonyult a 2008-as krach után is. Árbevétele nagyon nagy része, 68 százaléka származik a zöld energiából.

Az arany reneszánsza?

Az amerikai Waste Management (WM) szemétszállítással, az Americold (COLD) hűtött raktárak üzemeltetésével foglalkozik. Az USA-ban rohamosan terjedő élelmiszer-házhozszállítás miatt erre nagy igény van. A Teladoc (TDOC) egészségügyi szolgáltatásokat nyújt, egy telefon-alkalmazás segítségével. Ez sokkal olcsóbb, mint a hagyományos szolgáltatások, jó kapcsolata van a biztosítókkal.

Az árupiacokon az aranyra újra menekülőtermékké tekintenek, egyértelmű trendszerű emelkedést produkál. Pedig ez az elmúlt években nem volt így. Ismét reagál a hírekre és hangulatokra, a rossz hírekre akár 20-30 dollárral is ugrik.

Kína lenyomja az olajat

Még nagyon messze vagyunk a 2011-es rekordtól, így még van további tér az aranyár emelkedésére. Még nem is volt igazi válság, csak a jeleiről beszélnek, bár decemberben nagyobb volt az ijedtség. Ha sikerülne a dollár mesterséges gyengítése, az újabb lendületet adhatna az aranynak.

Az olajnál az OPEC-megállapodás ellenére is nőtt a kitermelés, sok gazdasági esemény gyakorol hatást az árfolyamra. Például a kínai gazdaság lassulása. Ráadásul Kína az olajra is importvámot vetett ki. Ezen felül nem is minden OPEC-tag tartja be a megállapodást.

Figyelnek az akkumulátor-fémekre

Beindítottak egy új, Johan Sverdup nevű olajmezőt is a norvégok, jelentős mennyiségű, olcsó bekerülési árú kibocsátással. A hajózási szektorban pedig jelentős károsanyag-kibocsátási korlátozások jönnek jövőre. Mindez inkább az olajárak csökkenését vetíti előre. Az 50 dolláros szint elesése újabb jelentős süllyedés jele lehet Buró Szilárd szerint.

Figyelnek még az úgynevezett akkumulátor-fémekre, amelyek az elektromos autókkal nagy felfutást mutattak. A kobalt, a lítium, a réz 2016-2018 között többszöröződött, de mára alaposan visszaesett a gazdasági lassulás miatt.

(Forrás: Equilor, Bloomberg)
(Forrás: Equilor, Bloomberg)

Kivágták a rezet a portfóliókból

“Leeresztett a felfújt lufi”, a Glencore átmenetileg bezárta például a legnagyobb kongói kobaltbányáját. Ám a felhasználás nem csökken, így a jövő ezeké a fémeké lehet.

A réznek nagy szerepe van a megújuló energia tárolásában, az elektromos motorokban. Elemzések szerint a következő 20 évben akár másfélszeresére is nőhet a felhasználás. Ennek ellenére az árfolyam folyamatosan esik, a fém túladottá vált.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás