Friss árfolyamok >>

Klasszikus menekülés: részvényből kötvénybe bújnak a befektetők

2018. december 6. 11:04:00 – Fellegi Tamás
A tegnapi amerikai szünnap után ma nagy eséssel indítottak az ázsiai és az európai tőzsdék egyaránt, sőt, még a hazai börzén is előkerültek az eladók. A kötvényhozamok közben csökkennek, a német 10 éves hozam mindössze negyed százalék.

A keddi amerikai részvénypiaci összeomlás megtette hatását: ugyan tegnap a néhai Bush elnök búcsúztatása miatt nem volt kereskedés, de ma megint nagyon rossz a hangulat világszerte, miközben a kötvényhozamok zuhannak, vagyis az árfolyamok emelkednek. Ez a szituáció a részvénypiaci tetőzések után gyakori, mondhatni tankönyvi eset.

A legtöbb ázsiai index jóval egy százalék fölötti mértékben gyengült, Tajvan és Hongkong viszont nagyjából 2,5 százalékkal. Európában a német és a francia indexek már délelőtt 2 százalékos mínuszban vannak, előbbi 10 960, utóbbi 4850 ponton. Nagyjából a többi európai index is hasonlóan néz ki, és ezúttal az eddig törhetetlen BUX is esik, igaz, csak 1,3 százalékkal, 40 180 pontig.

Az indexet leginkább az OTP húzza le, 2,3 százalékkal esik 11 580 forintig. A Mol szinte nem is esik, 3140 forint, a Richter 1,3 százalékkal csökken 5665 forintig, a Telekom mindössze 0,3 százalékkal gyengül 451 forintig. Ma is esik az elmúlt hónapok kedvence, a 4iG hat százalékkal 1720 forintig.

A kötvénypiacon a leglényegesebb esemény az amerikai 10 éves állampapírhozam mozgása, amely immár 2,90 százalék alá esett. Ez erős keresletről árulkodik, nyilvánvaló, hogy a túlárazottnak tartott részvényekből kizúduló pénz talál helyet a kötvényekben.

10 éves amerikai államkötvény hozama
10 éves amerikai államkötvény hozama

Az eleve rendkívül alacsony hozamú európai kötvényeknél is mutatkozik a folyamat: a 10 éve német állampapírt 0,25 százalékos hozamon veszik (el se tudjuk képzelni, ki éri be ilyen kevéssel, persze az EKB-n kívül, amely ebben hónapban vesz utoljára). Az osztrák 10 éves hozam is csak fél százalék, a francia 0,66. A spanyol másfél, a portugál 1,8 százalék, a gigantikus adósság miatt igen kockázatos olasz is csak 3,07 százalék.

Német 10 éves államkötvény hozama
Német 10 éves államkötvény hozama

A továbbiak szempontjából döntő lesz a mai amerikai kereskedés: a tegnap előtti pánik után tegnap volt idejük megnyugodni a befektetőknek, ha ma is folytatják a vehemens eladást, akkor már hajlunk rá, hogy trendszerűnek minősítsük az október elején indult folyamatot, és akkor végleg el lehet felejteni a mikulás-ralit, sőt, kinevezhetjük mikulás-pániknak.

Az olajár is újra esik, ezen azonban megint csak nincs miért meglepődni, hisz Amerika mind kitermelésével, mind politikailag igyekszik nyomás alatt tartani a piacot. a WTI 60,6 dollár, a Brent kereken 52 dollár.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás