Friss árfolyamok >>

Kikerült a forint a veszélyzónából

2018. július 6. 10:55:00 – Fellegi Tamás
Ma úgy tűnik, konszolidálja a forint a héten elért nyereségét. Még így is alulértékelt, de már nincs a korábbi mélypontoknál. Amerikában nagyot emelkedett főleg a technológiai szektor, nálunk esik a Mol. Ismét extrémen alacsony néhány európai ország állampapírhozama, míg a miénk felszaladt.

A hét folyamán minden idők leggyengébb értékéről nagyot erősödött a forint, két százalékkal került feljebb a hétfői mélyponthoz képest, eurónként 324 körüli értékéig. Ez nagy megkönnyebbülés, kikerült a zuhanó spirálból a hazai valuta, ugyanakkor fontos lenne, hogy a következő időszakban vissza tudjon térni legalább a korábban megszokott 310-315 körüli sávba.

Euró/forint. Sokat javult, de van még mit erősödnie
Euró/forint. Sokat javult, de van még mit erősödnie. Friss árfolyamok >>>

A devizapiac egészében is megnyugodott, a cseh korona és a lengyel zloty is felpattantak a heti mélypontokról, az euró pedig 1,17 fölé emelkedett a dollárral szemben.

Ami meglepő viszont, az a hozamszintek alakulása az egyes országok 10 éves állampapírjainál. Míg nálunk, valamint a cseheknél és a lengyeleknél ezt a piac feljebb tolta, addig a legfejlettebb európai országok esetében ismét extrém alacsony szintek alakultak ki: a német hozam mindössze 0,3 százalék, a dán 0,34, a svéd 0,5, a holland 0,46, a finn 0,52, az osztrák 0,58, a francia 0,64.

Felmerül a kérdés, hogy ki az a tökfilkó, hogy André Kostolany szavaival éljünk, aki 10 évre ekkora kamatra köti le a pénzét? Vélhetően ez még mindig egy hisztéria: míg a magyar papírokból menekültek, közel 4 százalékos 10 éves hozam mellett, addig az említetteket a nulla közeli hozamon veszik. Ez abnormális reakció, piaci anomália, vélhetően el fog múlni, mint mindig, de ehhez most már az Európai Központi Banknak is meg kéne kezdenie a kamatemelési ciklust.

Amerikában jókorát emelkedtek a tőzsdék, a Nasdaq egy százalék fölötti nyereséget könyvelhetett el, az S&P 500 is közel ekkorát, 2736 pontig. Utóbbi index grafikonján egy szűkülő háromszög kezd kibontakozni, melynek alsó szára lényegében a 200 napos mozgóátlag, a februárban kialakult nagy volatilitás után most egyre inkább beszűkül a mozgás.

S&P 500
S&P 500

Európában ma mérsékelten mozdulnak a piacok, a BUX fél százalék mínuszban van 36 170 ponton, köszönhetően a Mol 1,2 százalékos gyengülésének 2718 forintig, és a Richter 0,4 százalékkal csökkenésének 5110 forintig.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás